Näringslivsnestorn Leif Östling som myntade ”vad fan får jag för pengarna?” fortsätter granska skattenyttan och slår ned på det ena området efter det andra.

ANNONS

Fem har gått sedan Östling, då Scaniachef, slängde ut frågan: ”Vad får jag för pengarna?”

Det var i en intervju med SVT:s Uppdrag granskning och Östling – som hade gömt skatt på Malta – tvingades lämna vd-posten i lastbilsjätten Scania i förtid.

Läs mer: Twitterstorm mot Östlings groda [Dagens PS]

Han blev senare även ordförande för Svenskt Näringsliv (2016-2017) och på hösten 2021 grundade han Kommissionen för skattenytta som nu kommit med årsbokslut för 2022, berättar Dagens Industri.

Leif Östling – ”luddiga mål och noll uppföljning”

”Grundproblemet är inte, som de flesta tror, brist på resurser. Problemet är hur resurserna används. Vårt grävande visar ett otroligt resursslöseri, som i sin tur verkar bero på bristande ledarskap och styrning, luddiga mål och noll uppföljning”, säger Leif Östling till tidningen.

Läs även: Leif Östling går till botten med våra skattepengar [Dagens PS]

Östlings skattenytta-kommission synar bland annat hur pengarna används i sjukvården, äldreomsorgen, vid utbildning, i offentlig upphandling och även sådant som handläggningstider.

Sverige på sistaplatsen i digitalt index

Bland annat konstaterar Leif Östling att kommuner och regioner i många fall inte har koll på sina tillgångar och pengar.

Han ger även en känga åt Sveriges tafatthet när det gäller digital teknik i offentlig sektor och konstaterar att Sverige, enligt OECD:s digitala index intar jumboplatsen av 33 länder.

ANNONS
ANNONS

Där till visar skattenytta-kommissionens granskning att ekvationen offentliga utgifter och skatteintäkter inte går ihop.

Det är inte hållbart, slår Leif Östling fast i Di där han även undrar var pengarna ska komma ifrån till Sverige Natomedlemskap, blir det välfärden, skola och omsorg som blir lidande?, undrar Östling.

Läs även: Leif Östling ryter till igen: ”Vad får vi för pengarna?” [Dagens PS]