Ekobrottsmyndigheten fick inte ut uppgifter om Johan Carlström.

ANNONS

Dina pengar i Expressen uppger i dag att Ekobrottsmyndigheten (EBM) utan framgång försökt få Twitter att lämna ut uppgifter om Fingerprint Cards huvudägare Johan Carlström.

”Vi fick inget besked från Twitter av någon anledning”, berättar åklagare Olof Kronlund för tidningen.

Som Dagens PS tidigare berättat är Johan Carlström, som tidigare varit vd för Fingerprint Cards, på förslag som ny styrelseordförande över Fingerprint Cards. Carlström är ordförande i valberedningen som föreslagit att han tar över klubban i bolaget i samband med årsstämman i slutet av maj.

Samtidigt står Johan Carlström åtalad för grovt insiderbrott, och han har tidigare varit misstänkt för samma typ av brottslighet i ett fall. Men den förundersökningen lades ned då brott inte kunde styrkas.

I höst väntar en rättegång i det nu aktuella åtalet om grovt insiderbrott.

Dina Pengar avslöjar att EBM i flera månader väntat på att få ut uppgifter om Carlström från Twitter, eftersom åklagaren vill ta reda på om han använt sociala medier för att sprida hemliga uppgifter om bolaget. Utredningen kom efter ett tips om att Fingerprint-ägaren skickat direktmeddelanden på Twitter och sms till andra aktieägare.

Svenska Dagbladet har tidigare rapporterat om att Carlström ska ha kommunicerat med en aktieägare, där han varnat honom för att sälja aktien. Meddelandet ska ha skickats i januari 2017 – när aktien stod i över 60 kronor. I dag är kursen nere under 7 kronor. I torsdags brakade Fingerprint-aktien på nytt ner i börsgolvet efter en urusel rapport.

ANNONS
ANNONS

Carlström ska även, enligt artikeln, ha skrivit till aktieägare att ett bud var att vänta senast den 31 oktober 2016: ”Om de ens väntar så länge”.

Men det kom aldrig något bud på bolaget.

Johan Carlström ska enligt påståendena ha skickat sina meddelanden under tiden som han var anställd i bolaget. Det var efter SvD:s avslöjande om att en kvartalsrapport skickats från hans e-postadress till en dömd ekobrottsling som Johan Carlström lämnade bolaget. Rapporten hade inte offentliggjorts för marknaden när den presenterades för den dömde ekobrottslingen.