Är bjudresor och tobaksjättar förenligt med ungdomspolitik? Det frågade Aftonbladet Réka Tolnai, ordförande i Centerpartiets ungdomsförbund som tidigare i sommar accepterade en gratisresa till Schweiz med tobaksföretaget Philip Morris. 

ANNONS

Det var i juli månad som Réka Tolnai, ordförande i Centerpartiets ungdomsförbund, CUF tackade ja till en resa till Schweiz som bekostats av tobaksföretaget Philip Morris, världens tredje största försäljare av tobaksrelaterade produkter.

Målet med resan var enligt företagets nordiska vd Anette Rosengren bland annat att informera om rökfria produkter och skademinimeringsinsatser samt att visa upp Philip Morris forsknings- och utvecklingcenter i Neuchatel i Schweiz.

Av det skälet bjöd man även in andra borgerliga ungdomsförbund i Sverige som alla tackade nej, med undantag för Réka Tolnai och Fria moderata studentföreningen.

Liberal syn på svensk tobakslag

Att Réka Tolnai har en liberal syn på svensk tobakslagstiftning är ingen hemlighet. I tidigare intervjuer med Aftonbladet har hon bland annat sagt att ”Sverige borde vara ett roligare land” och att man borde återinföra rökning på uteserveringar. Kanske även tillåtas tända en joint.

En inställning som möjligen faller i god jord hos Philip Morris som även de önskar mer gehör för sina synpunkter kring svensk tobakslagstiftning.

Särskilt när det kommer till att informera konsumenter om alternativa tobaksprodukter och så kallade heat not burn-produkter, som visat sig vara en mycket inkomstbringande källa för företaget.

Sveriges syn stigmatiserad

Mot bakgrund av detta kan en bjudresa som involverar unga politiker möjligen sticka en vän av ordning i ögonen. Inte minst om resan i fråga inkluderar både flyg, måltider och lyxhotell, vilket kan framstå som en muta.

När Aftonbladet frågar Réka Tolnai hur lämpligt hon i efterhand tycker att det var att acceptera resan till Schweiz blir svaret att hon försöker prioritera branscher eller företag som på ett eller annat sätt är verksamma inom de frågor som partiet driver.

I ett mejl till Aftonbladet skriver Tolnai även att politik bygger på ”människors åsikter och viljor” och att det är viktigt att lyssna på ”både för- och motargument”.

ANNONS
ANNONS

En ståndpunkt som även Anette Rosengren på Philip Morris stödjer, eftersom hon anser att Sveriges syn på tobaksprodukter är stigmatiserad.

”Jag tycker att man ska lyssna lika mycket på oss som på fristående forskare och the non-smoking generation, säger hon till Aftonbladet.

Läs även:18-årsgräns för vitt snus: ”Tydlig förändring” [Dagens PS]