Nu kommer skarp kritik mot den nya pandemilagen som införs på söndag. Lagen saknar garantier om stöd till företag – vars verksamhet stängs ned.

ANNONS

Redan innan införandet på söndag – sågas den nya pandemilagen rejält från näringslivet, såväl som samarbetspartier och oppositionen.

Mer stöd åt företagen

Den påskyndade lagen har kantats av problem, och fortfarande saknar företagen garantier i propositionen. Anders W Jonsson, vice partiledare i Center­partiet, står bakom den nya lagen – men vill se mer stöd åt företag vars verksamhet stängs ned.

”Det är olyckligt att reger­ingen inte har lyssnat på riks­dagsmajoriteten. Man borde ha lagreglerat rätten till eko­nomisk ersättning”, säger han till Di.

Lagen otydlig

Även Liberalernas ekonomisk­politiska talesperson Mats Persson ger en känga och säger att lagen är alldeles för otyd­lig och det skapar en alldeles för stor osä­kerhet för företagare.

Patrick Krassén, skatte­expert på Företagarna, är även han väldigt kritisk.

”Det här är i princip som att man kan sätta ett bolag i kon­kurs utan att säga när ersätt­ning eventuellt kommer, ­eller om den kommer”, säger han.

Svenskt Näringslivs vd Jan­-Olof Jacke säger till Di att det tydligt ska framgå i lagen ”att ersättning för inskränkningar som kan få negativa effekter för närings­livet – måste hanteras av staten i samband med varje beslut om restriktioner”.

ANNONS
ANNONS

På fredag är det debatt och beslut för lagen – som ska göra det möjligt att begränsa antalet besökare på exempelvis butiker och festlokaler – och även helt kunna stänga ner verksamheter.

Läs mer: Lagrådet sågar nya pandemilagen