Ökad försäljning i USA och globalt. Minus av stängningarna i USA och Ukraina. Totalt en högre vinst än väntat. Det handlar om McDonald’s andra kvartal 2022.

ANNONS

När McDonald’s idag presenterade sin rapport för andra kvartalet 2022 var det med mest positiva tongångar men samtidigt med lite varningar för fortsättningen av året.

Vd Chris Kempczinski kunde konstatera att försäljningen ökar i USA, att den stiger även globalt om man räknar bort det minus som stängningarna av restaurangerna i Ryssland och Ukraina innebär men att grädden på McMoset är att vinsten för kvartalet överstiger förväntningarna.

Nettoomsättningen minskar med 3 procent, delvis alltså av ryska och ukrainska skäl, men den globala försäljningen jämfört med just jämförbar handel, ökade hela 9,7 procent under kvartalet, rapporterar CNBC.

”Fortsatt utmanande”

Chris Kempczinski passade dock på att understryka att den närmaste tiden är utmanande utifrån exempelvis inflation och kriget i Ukraina.

Vinsten per aktie blev 2,55 dollar och intäkterna 5,72 miljarder dollar.

Nettovinsten för kvartalet landade på 1,19 miljarder.

ANNONS
ANNONS

Strategiska prishöjningar och nya erbjudanden förklarar resultatet, enligt företaget som samtidigt påpekar att ränteoro och inflation gör att man ser en trend där låginkomstgrupper välja billigare alternativ på menyn.

Läs även: Ryssland stöper om McDonald’s till Smaskens [Dagens PS]