Företag får inte registrera om du är vaccinerad eller inte. Däremot kan arbetsgivaren tvinga dig att bära munskydd på jobbet.

ANNONS

LO-juristen Sofie Rehnström ser inga hinder för att tvinga anställda som inte vaccinerat sig mot covid-19 att bära munskydd på jobbet.

I så fall gör svenska arbetsgivare som Goldman Sachs. Investmentbanken kräver att den som är ovaccinerad bär munskydd, skriver Svenska Dagbladet.

Samtidigt säger Sofie Rehnström till tidningen att munskyddskravet kanske inte alltid går att tillämpa.

”Det beror på typen av arbete. Sitter man i eget rum är det tveksamt, men är det 20 personer i gruppen går det nog att kräva munskydd.”

Enligt experten kan svenska arbetsgivare separera vaccinerade från ovaccinerade på arbetsplatsen, om skälet för det är starka.

ANNONS
ANNONS

Förbud mot registrering

Dock är det förbjudet att registrera om en anställd vaccinerat sig eller inte.

Svenska företag frågar dessutom inte om personalen tagit sprutan eller inte, enligt SvD som konstaterar att det gör det svårt för företag att veta vilka som är ovaccinerade.

”Är du offentliganställd bör arbetsgivaren kanske inte ens fråga. I privata företag finns i och för sig inget förbud mot att fråga men den anställda måste inte svara”, säger LO-juristen Sofie Rehnström till SvD.

På Investor svarar presschefen Viveka Hirdman-Ryrberg att bolaget inte frågar sina anställda om de tagit sprutan med argumentet att ”det inkräktar på den personliga integriteten”.

Inga företag kräver anställda på svar

AB Volvo, Telia och Ericsson har ungefär samma svar på frågan från tidningen, och att de följer myndigheternas rekommendationer men inte tänker registrera vilka som är vaccinerade och inte.

ANNONS
ANNONS

Samma besked får tidningen från Scania och Sweco, företagen tänker inte ställa frågan till sina anställda om de är vaccinerade.

I dagsläget är det oklart när Folkhälsomyndighetens rekommendationer att jobba hemifrån upphör.

Läs även: EU: Fritt fram för resor för vaccinerade [DagensPS.se] »