Den framtida pensionen är ångestladdad bland många unga, som oroar sig för att de sparar för lite pengar till sin pension.

ANNONS

Tre av fyra unga mellan 18 och 29 år har dåligt samvete och känner oro över sin privatekonomi.

Mest bekymrar de unga sig för att de sparar för lite till sin framtida pension.

Det här visar en ny Swedbank-rapport där det även framgår att unga vuxna vill studera i hög grad och jobba inom något av sina intresseområden.

Dock uppger endast 26 procent, var fjärde, att de skulle vilja driva eget företag.

Var tredje ung vuxen i rapporten svarar att de inte är med i a-kassan – trots orostiderna.

ANNONS
ANNONS

Få unga vuxna förstår värdet av tjänstepension

Bara drygt var femte, 22 procent, anser att avsättning till tjänstepension är viktigt vid valet av arbetsgivare.

Madelén Falkenhäll, privatekonomisk expert på Swedbank, förklarar i pressmeddelandet att pensionen riskerar bli 30-40 procent lägre för den som arbetar hela sitt liv utan tjänstepension.

I bankens undersökning är oron för bostadssituationen även framträdande.

När det gäller konsumtionskrediter eller snabblån uppger åtta av tio att de betalat tillbaka utan problem, men mer än hälften vet inte hur den totala kostnaden för ett lån eller en avbetalning räknas ut.

Sparandet tycks emellertid vara utbrett bland unga, över 90 procent uppger att de sparar, då oftast till en budget för oväntade utgifter.

ANNONS
ANNONS

Kryptoinvesteringar är också vanligt bland unga, enligt undersökningen där fler kvinnor än män tycker att möjligheten till en bra lön är en drivkraft för studier.

Eftergymnasial utbildning är också högre hos kvinnor än män, som värderar personlig utveckling högre än studier – och trots det här tjänar kvinnor sämre än män.

Läs även: Pensionsexpert: Unga riskerar bli besvikna över sin pension [Dagens PS]