Carlsbergs nya lageröl är skapad för en varmare värld, den danska bryggerijätten har vänt sig till vetenskapen för att hitta tork-toleranta grödor.

ANNONS

Den globala bryggerinäringen hotas av klimatförändringarna. Carlsberg har använt en kornvariant som är konstruerad för att trivas i höga temperaturer och vattenbrist i ett experimentellt ölrecept, det rapporterar Bloomberg.

Viktigt framsteg för bryggeriindustrin

Den lageröl som tillverkats med receptet smakar som hundratals andra lageröl och för hela världens bryggerinäring, som drabbas av klimatförändringar, är den ett viktigt framsteg.

Kornskörden minskar och det är allt svårare att hitta färskvatten, även humlen, som ger ölet dess bittra smak, hotas av värmeböljorna.

Skördar minskar av uppvärmningen

De flesta livsmedels- och dryckesbolag drabbas av klimatförändringarna.

Enligt en rapport från NASA kan, med den nuvarande takten i den globala uppvärmningen, en genomsnittlig majsskörd ha minskat med 24 procent i slutet av 2000-talet.

ANNONS
ANNONS

Annan forskning har dragit slutsatsen att utan åtgärder för anpassning kommer varje grad ökad temperatur i genomsnitt minska veteskördarna med 6 procent och majsskördarna med 7,4 procent.

Stor utmaning för livsmedelssäkerheten

”Klimatförändringar är den mest betydande utmaningen mot livsmedelssäkerhet i mänsklighetens historia”, säger Cory Fowler till Bloomberg.

Han är särskild representant för global livsmedelssäkerhet vid det amerikanska utrikesdepartementet och säger vidare att det är högst osannolikt att domesticerade grödor är anpassade till klimatförändringar.

Fler vänder sig till vetenskapen

Många företag vänder sig nu till vetenskapen för att klara sig, Bayer introducerade förra året en kortväxt majs som designats för att överleva hårda vindar.

Nestlé sade 2021 att de utvecklat kaffesorter med låg kolhalt som ger upp till 50 procent högre avkastning.

Argentisnka Bioceres Crop Solutions Corp väntar på godkännande från USA:s regering för att få odla torktolerant vete där.

ANNONS
ANNONS

Särskilt besvärligt för öltillverkare

För öltillverkare är ett varmare klimat särskilt besvärligt eftersom alla tre huvudingredienser i öl påverkas av torka.

När korn utsätts för några grader extra värme kan det producera för mycket protein, för lite alkohol och smaken kan bli konstig.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Aktietips: Handelsbanken hissar kvalitetsaktier [Dagens PS]