Nytt knep som avslöjar lögnare

Uppdaterad: 03 juni 2023Publicerad: 02 juni 2023
Nytt knep som avslöjar lögnare
Misstänker du att någon ljuger? Då finns det knep att ta till. (Foto: Unsplash)

Det är inte alltid lätt att avgöra om någon ljuger eller inte. Men det finns sätt att ta reda på det. Det här är knepet som avslöjar lögnare. 

ANNONS
ANNONS

Är du osäker på om en person ljuger? Det finns knep som går att använda för att avslöja bedragare, det visar en ny studie från University of Portsmouth i England.

Enligt forskarna bakom studien är det lättare att avslöja om någon ljuger genom att distrahera personen. I det här fallet om du ber en person göra en uppgift samtidigt som personen ljuger.

I studien delades 164 personer upp i två olika grupper. Försökspersonerna ombads att berätta sina åsikter i olika samhällsrelaterade frågor som fått rubriker i media.

Tala sanning eller ljuga

Den ena gruppen fick instruktioner om att tala sanning och den andra gruppen fick instruktioner om att ljuga. Deltagarna skulle vara för eller emot de samhällsrelaterade frågorna och de skulle antingen berätta sina ärliga åsikter eller ljuga om sina åsikter.

Gruppen som skulle ljuga om sina åsikter blev ombedda att komma ihåg ett sjusiffrigt registreringsnummer, och hälften av den gruppen fick veta att de skulle bli ombedda att skriva ner sina åsikter efter intervjun.

Deltagarna fick veta att de skulle vara så övertygande som möjligt och som extra motivation utlovades ekonomisk ersättning.

Resultatet visade att de som ljög som sina åsikter lät mindre rimliga och mindre tydliga än de som skulle tala sanning.

ANNONS
ANNONS

Vill du avslöja lögnare – gör så här

”Vår studie visar att sanningar och lögner kan låta lika rimliga så länge personen som ljuger hinner tänka ut vad de ska säga. När utrymmet att tänka blir mindre låter sanningar ofta mer rimliga än lögner. Lögner lät mindre rimliga än sanningar i vårt experiment, särskilt när intervjupersonerna också fick utföra en sekundär uppgift och fick veta att uppgiften var viktig”, säger Aldert Vrij, professor och en av forskarna bakom studien.

Misstänker du att någon ljuger – gör som professor Vrij föreslår: låt personen hålla i ett föremål eller köra en bilsimulator samtidigt som du frågar ut personen.

Läs mer: Sex olika fraser narcissister alltid använder

ANNONS
ANNONS