Amerikanska bolaget Superpedestrian släpper nya säkra elsparkcyklar på Stockholms gator. Säkerheten är i fokus där elscootrarna är utrustade med AI.

ANNONS

Superpedestrians elsparkcyklar som går under namnet Link är fullpackade med ny teknik, som ska göra det svårare att råka ut för olyckor, skriver Di. 

VIS – Vehicle Intelligent Safety system gör, med hjälp av artificiell intelligens, tusen kontroller av fordonet, varje sekund – och kan därigenom snabbt rätta till fel.

Säker konkurrens

Det nya inslaget på Stockholms gator, ger inte bara konkurrens till etablerade företag som Voi  och Tier, utan vill samtidigt erbjuda ett säkrare alternativ.

Link kallas redan för ”elscootrarnas Volvo” i amerikansk media, eftersom säkerheten står i fokus. Systemet upptäcker om fordonet inte står upprätt, som ofta har varit ett stort klagomål då elsparkcyklar blockerar gång- och cykelvägar. Likaså meddelas teamet bakom Link omedelbart om någon skulle trilla av fordonet eller om problem skulle störa driften.

Fjärrstyrning

Precis som Tesla, kan Link även uppdateras fjärrstyrt, samtidigt som scootrarna har en räckvidd på 98 kilometer och snabbt kan bromsa in – med 37 procent kortare bromssträcka än snittet i branschen, uppger företaget.

Link finns redan i många amerikanska och europeiska städer och nu har den alltså kommit till Stockholm. Sammanlagt kommer över 2 000 Link-scootrar rulla på huvudstadens gator i sommar.

”Precis som i Wien, Rom och Madrid är jag övertygad om att människorna här kommer att älska byggkvaliteten och de aktiva säkerhetsfunktionerna, medan vi också kommer att erbjuda våra prisvärda, tillgängliga och kampanjalternativ till Stockholms medborgare”, säger Pedestrians vicepresident Haya Verwoord Douidri, i ett pressmeddelande.

Läs mer: Ännu en metropol nobbar Voi

ANNONS
ANNONS