Dagens PS

Nya regeln för butiker: Avgift för kaninmat

Marc Malmaeus
Marc Malmaeus
Uppdaterad: 12 nov. 2021Publicerad: 23 dec. 2019

Sedan mars i år ska butiker som vill sälja olika typer av djurmat betala en avgift till Jordbruksverket. Nu kritiserar enskilda grossister och ICA-koncernen tilltaget, som de menar är otydligt och innebär regelkrångel. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är sajten fplus som skriver om avgiften, som rör djur som klassas som “icke sällskapsdjur”. Detta innefattar kanin, häst och duva .

En handlare som sajten har talat med, Lars Jarbell som driver Ica Nära i Björnalunda i Södermanland, är kritisk till avgiften. Till sajten säger han:

“Allt har blivit så krångligt med dessa fruktansvärda kontrollerna. Det här är nya påfund som kommit de senaste tre, fyra åren. Det är helt horribelt enligt min mening.”

Han åsyftar även den nyinförda avgiften för att få tillstånd att sälja tobak, vilken infördes 1 november i år. Jordbruksverkets pressansvarige Susan Vo skriver i ett mail till sajten:

”Det stämmer att sedan 31 mars måste alla dagligvarubutiker och zoobutiker anmäla försäljning av foder till kanin, duva och häst. Det är lagstiftning och därmed måste ICA och andra aktörer följa.”

Lars Jarbell är även kritisk till Jordbruksverkets rutiner vid inspektionskontroller. Till sajten säger han att myndigheten har aviserat för att dessa är avgiftsbelagda men att beloppet butiken ska betala inte framgår.

ICA-koncernen i helhet ställer sig också kritisk till avgiften. I ett mail till fplus skriver en representant från företaget att:

“Tid som måste läggas på regelkrångel och byråkrati är tid som i stället kan läggas på att driva och utveckla verksamheten för till exempel ICA-handlare.”

ANNONS

Avgiften för att ansöka om att sälja djurmat till icke sällskapsdjur ligger på 500 kronor.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS