Inom många branscher är pandemin över och ekonomin fortsätter som vanligt. Men nya mutationer av viruset kan sätta käppar i det ekonomiska hjulet för näringslivet.

ANNONS

Samtidigt som vaccineringen inger hopp för många aktörer som har fått se sina affärsmöjligheter förstörda under pandemin så innebär de nya mutationerna ett nytt hot.

Förstörd höst

Skulle det komma nya restriktioner i höst kan det vara sista livhanken för många företag. Värst ser läget ut för resebranschen.

”Om samhället skulle stänga ned i höst igen skulle resebranschen vara i behov av statliga stödåtgärder”, säger Fredrik Henriksson, kommunikations- och hållbarhetschef på Nordic Leisure Travel Group, där Ving ingår, till Svenska Dagbladet.

Hans företag har redan tappat 90 procent i omsättning 2020, och har redan fått dra ned kraftigt på personalstyrkan för att minska sina kostnader med 30 procent.

Även inom hotellbranschen skulle nya mutationer och restriktioner få allvarliga konsekvenser. Kedjan Clarion har redan fått säga upp en stor del av personalen och på Clarion Sign i Stockholm var beläggningen förra året ibland bara tio procent.

”Innan hade vi 300–400 personer på lönelistan, men ett tag hade vi bara 40 personer”, säger Cecilia Flodin, marknadschef på Clarion till SvD.

Andra bolag som Scania har rullat genom pandemin oskadda, vars omsättning första kvartalet i år ökade med åtta procent.

Många drabbas

Samtidigt kan även ett sådant bolag drabbas om det skulle bli nya nedstängningar i höst.

ANNONS
ANNONS

”Det är mer på ett personligt plan man börjar tröttna. Folk börjar verkligen längta tillbaka till kontoret och till att kunna träffa folk igen”, säger Scanias presschef Karin Hallstan.

Att många vill tillbaka till kontoret och inte stanna hemma och jobba längre bekräftas av läkemedelsjätten Astra Zeneca vars ”medarbetare som jobbat hemma väldigt länge nu förstås börjar längta mer och mer efter att kunna träffa sina kollegor”, uppger företagets pressavdelning.

Läs mer: Krogar gick från kris till kris – nu är det personalbrist