Krogar gick från kris till kris – nu är det personalbrist

Uppdaterad: 02 juli 2021Publicerad: 02 juli 2021
hotell restauranger
Oktober var en bra månad för hotell- och restaurangbranschen. (Foto: TT)

Från en kris till en annan – nu är det akut personalbrist på landets krogar som har ordinarie öppettider igen. “Jag tror att arbetsgivare måste bli bättre på att bredare berätta att de söker personal”.

ANNONS
ANNONS

Det säger Malin Ackholt, ordförande för hotell- och restaurangfacket HRF, till SvD apropå den nya kris som drabbat svenska krogar efter den kris som pandemin orsakat.

På torsdagen var det 1 juli och då försvann i princip alla coronarestriktioner från krogen med reservation för vissa regler om avstånd och hur stora sällskap som får sitta vid borden.

Öppettiderna är åter normala. Problemet är att massor av personal sagts upp under krisen. Det gör att bemanningen är undermålig på många krogar, vilket Dagens PS tidigare uppmärksammat både i den här artikeln och den här.

All personal permitterad

“Vi har kunnat hålla igång allt, men vi har haft många permitterade och de är ju drivna och duktiga människor. De söker sig lätt till andra branscher på ett sätt man kanske inte hade gjort i vanliga fall”, säger Jonas Stenberg, vd på hotell- och restaurangkoncernen ESS Group, till Svenska Dagbladet.

I inledningsfasen av pandemin tvingades bolaget, som driver flera krogar, permittera 1 400 fastanställa, vilket var i stort sett alla, framgår det.

Jonas Stenberg fruktar att det tar tid innan de kommer tillbaka till branschen, särskilt då fortsatt osäkerhet om nya restriktioner är stor.

Det har varit snabba kast, konstaterar han, där krogen går “från noll till hundra”, det gör att stora personalluckor uppstår, menar han.

Kristjan Longar, operativ chef på Urban Italian Group, som också driver flera restauranger, håller med och konstaterar att det varit “jättesvårt” att hitta personal inför sommaren.

Malin Ackholt, ordförande för HRF, säger till SvD att branschen har landets högsta arbetslöshet.

Men det råder inte kompetensbrist, fastslår hon. Däremot tycker hon att arbetsgivare måste intensifiera jakten på personal, “så att arbetslösa och arbetsgivare kan finna varandra på ett bättre sätt”.

Läs även: Nu ökar konkurserna bland företag i Sverige igen »

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS