Rolls-Royce nytillträdde vd Tufan Erginbilgic har kommit med en brutal bedömning av bolaget och sagt till anställda att bolaget måste förändras för att överleva.

ANNONS

I ett globalt anförande som sändes till personalen varnade Tufan Erginbilgic för att investerare håller på att tappa tålamodet med Rolls-Royce, det rapporterar Financial Times.

Förstör värde med varje investering

Han sade till de anställda att Rolls-Royce förstör värde med varje investering de gör han och att bolaget ekonomiskt presterar under alla sina nyckelkonkurrenter, det skriver Financial Times, som fått ta del av delar av anförandet.

Enligt en person som är insatt i saken var Tufan Erginbilgics skarpa bedömning utformad för att förbereda för en stor förändring av Rolls-Royce.

Ska förbättra bolagets prestation

Den turkisk-brittiske medborgaren tog över från Warren East i början av januari och hans mål är att förbättra Rolls-Royces prestation.

Traditionellt har bolaget haft vinstmarginaler som ligger långt under de som bolagets större konkurrenter uppnår, exempelvis General Electric.

Som en brinnande plattform

Tufan Erginbilgic har beskrivit Rolls-Royce som en brinnande plattform, en beskrivning som påminner om när Nokias vd för över tio år sedan sade att bolaget stod på en brinnande plattform.

ANNONS
ANNONS

Mindre än tre år efter att Nokias dåvarande vd Stephen Elop sagt så såldes Nokias mobiltelefonverksamhet till Microsoft.

”Vi har en brinnande plattform, inte för att jag säger det utan på grund av det jag kommer att dela med dig”, sade Tufan Erginbilgic till personalen, skriver Financial Times.

Sista chansen

Han sade att bolagets prestation är ohållbar och att Rolls-Royce inte har presterat på väldigt länge, han menade att det inte har någonting att göra med Covid.

”Med tanke på allt jag vet när jag pratar med investerare är det här vår sista chans”, sade han skriver Financial Times.

Signal om ytterligare nedskärningar

Han använde talet till medarbetarna för att lansera ett förändringsprogram som han sade fokuserar på effektivitet och optimering.

Det tolkas allmänt som en signal om att ytterligare nedskärningar är att vänta, särskilt bland tjänstemän.

ANNONS
ANNONS

Nyligen sagt upp 9 000

Rolls-Royce har precis genomgått en genomgripande översyn som lett till att 9 000 personer sagts upp för att göra kostnadsbesparingar på 1,3 miljarder pund, cirka 16,56 miljarder kronor.

Bolaget är på väg att uppnå sina mål för intäktstillväxt 2022 och har ett ”måttligt positivt” fritt kassaflöde, men har fortfarande väldigt många skulder.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Rolls-Royce ger lågkonjunkturen långfingret [Dagens PS]