Krogar öppnar upp igen efter restriktionerna. Men personalbrist och sämre kompetens hotar att sätta käppar i ruljansen inför sommaren.

ANNONS

Utdragna näringsförbud har drabbat restaurangbranschen särkilt hårt, och antalet konkurser fortsätter att öka enligt färska siffror från UC – som visar att 32 procent fler företag gick i konkurs i maj i år jämfört med maj 2019.

Behöver personal

Många har tvingats att sparka sina timanställda – personal som krogarna nu behöver inför sommarsäsongen.

”Det blir så när en bransch, som är uppbyggd på timanställningar, får näringsförbud. Jag har jobbat dygnet runt i två månader för att försöka lösa det här. Jag har en bas som jag inte har sagt upp, det har kostat på men vi har klarat oss”, säger Frida Domnauer som driver värdshuset Lindgården i Visby, till Di. 

Frida Domnauer har fått gå in med egna pengar i verksamheten och hon tror att det kommer ta minst tre år för återhämtning.

”Det har varit så tvära kast, och det har funnits stunder då jag undrat om vi faktiskt kommer att klara oss”, säger hon.

Sämre kompetens

Med personalbristen sjunker också kompetensen hos landets krogar. Det säger stjärnkrögaren Melker Andersson.

”Det är en huggsexa på ett helt annat sätt. Tack och lov har vi en grundstab som är duktiga men de vi fyller på med håller inte den nivån vi haft tidigare år, man får lära upp dem nu.”

Längre öppettider

Sedan i måndags kan restaurangerna ha öppet till 22.30. För att komma i kapp med katastrofsiffrorna – restaurangförsäljningen har minskat med 69 procent sedan i november då det det första alkoholstoppet infördes – så vill Visitas vd Jonas Siljhammar se längre öppettider.

”Vår önskan är att man förlänger öppettiderna ytterligare några timmar innan den 1 juli, det skulle betyda mycket.”

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Sverige mer öppet igen – det är 1 juni i dag

Läs mer: Krogen har problem att hitta personal