Absolut Vodka har gjort om designen på sin kända flaska. De skånska bönderna som levererar vete till spritjätten rasar sedan den ursprungliga texten om var ingredienserna kommer från har tagits bort.

ANNONS

Absolut Vodka har fått en ny flaska där det står ”Swedish vodka” och där den ursprungliga texten har tagits bort som gjorde det känt att spannmålet kom från åkrarna i södra Sverige.

Det senaste räkenskapsåret producerade Absolut Vodka 95 miljoner vodka, som krävde 110 000 ton svenskt vete.

Sprittillverkaren är därmed en av de ledande veteköparna i Sverige och en guldgruva för skånska bönder som säljer 10–15 procent av sin veteskörd till jätten.

Hela 99 procent exporteras, men franska Pernod Ricard som äger Absolut Vodka, producerar trots det vodkan i östra Skåne.

Oroar bönderna

Genom den nya designen har Pernod Ricard tagit ett steg bort från det svenska ursprunget. De svenska bönderna oroas nu över att jätten ska köpa in vete från andra marknader.

Thomas Olsson, senior rådgivare på Absolut Vodka, förstår oron.

”Svenskheten är en del av vår själ och en viktig orsak till våra framgångar. Krasst ekonomiskt så skulle vi heller inte kunna producera mer effektivt på något annat vete än den svenska eftersom vår produktion är anpassad för vetetyperna här”, säger han och tillägger att på de nya flaskorna finns dock en mindre rad som säger att vodkan är gjord på svenskt vatten och vintervete.

ANNONS
ANNONS

Hållbarheten viktig

Han säger vidare att bönderna emellertid inte behöver vara oroliga eftersom Absolut Vodka vill hålla sig till sin hållbarhetstrend inom råvaruförsörjningen.

”Lokal försörjning ger mindre transportkostnader. Samtidigt är den lokala strategin också något som konsumenterna blir mer medvetna om och uppskattar.”

Läs även: Lär dig dricka som James Bond [Dagens PS]