Nokia lämnar den ryska marknaden och går därmed längre än konkurrenten Ericsson som på måndagen meddelade att de avbryter sin verksamhet i landet.

ANNONS

På grund av Rysslands invasion av Ukraina bryter hundratals bolag banden med Ryssland. Flera sektorer, däribland telekom, har av humanitära skäl inte utsatts för sanktioner, men Nokia meddelar att de ser det som det enda alternativet att lämna Ryssland, det rapporterar Reuters.

”Vi ser helt enkelt inga möjligheter att fortsätta i landet under rådande omständigheter”, sade Nokias vd Pekka Lundmark i en intervju, skriver Reuters.

Fortsätta stödja kunder

Han tillade att det nu inte är möjligt att säga hur lång tid tillbakadragandet kommer ta. Nokia kommer fortsätta stödja kunder och i ett uttalande säger bolaget att de kommer ansöka om de licenser som behövs för att kunna fortsätta stödja kunder i enlighet med gällande sanktioner.

Nokias beslut att lämna Ryssland påverkar cirka 2 000 medarbetare och enligt Pekka Lundmark skulle en del av dem kunna erbjudas arbete i andra delar av världen. Globalt sett har Nokia cirka 90 000 anställda.

Liten försäljning i Ryssland

Både Nokias och Ericssons försäljning i Ryssland är en ensiffrig andel av bolagens sammanlagda försäljning och Nokia väntar sig inte att beslutet att lämna landet kommer påverka bolagets utsikter för 2022. Dock kommer det enligt Nokia leda till en avsättning på cirka 100 miljoner euro, nästan 1 034 miljoner kronor, under det första kvartalet.

Ryssland har drivit på för att bolag ska bygga nätverk med enbart rysk utrustning i försök att övertala Ericsson och Nokia att de ska bygga fabriker i Ryssland. Men just nu är Ryssland i konflikt med de båda telekombolagens hemländer,  Sverige och Finland, på grund av deras intresse att eventuellt gå med i Nato.

Reuters skriver att Pekka Lundmark säger att Nokia inte kommer genomföra planen som tillkännagavs i november, om att starta ett samriskbolag med ryska Yadro för att bygga 4G- och 5G-master, samt att mycket måste förändras innan det åter är möjligt för Nokia att bedriva verksamhet i Ryssland.

ANNONS
ANNONS

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer:  [Dagens PS]