Förlorar 261 miljoner varje dag på frånvaron av utländska turister, enligt Andreas Hatzigeorgiou, vd för Stockholms handelskammare. ”Det är stora siffror och ett allvarligt läge. Det riskerar att bryta nacken på besöksnäringen”, säger han till Aftonbladet.

ANNONS

Stängd gräns och inreseförbud för utländsk turism kostar Sverige enligt beräknar 8 miljarder kronor i uteblivna intäkter den närmaste månaden, baserat på fjolårets siffror, enligt Andreas Hatzigeorgiou, som oroar sig djupt för varslen som nu duggar tätt i hotell- och restaurangbranschen och där Stockholm inte oväntat är hårdast drabbat.

Besöksnäringen behöver mer stöd

Han efterlyser fler åtgärder än vad som hittills presenterats för att stoppa den nattsvarta utvecklingen.

”Att tillåta uppskov med skatteinbetalningar är i grunden rätt. Men räntan som man har satt för de här uppskjutna skatteinbetalningarna är alldeles för hög”, säger han till Aftonbladet, som uppger med hänvisning till branschorganisationen Visita att 26.500 personer nu varslats – bara inom besöksnäringen.

ANNONS
ANNONS

”Nu krävs kraftfulla och riktade politiska åtgärder för att undvika konkurser och stora uppsägningar”, säger Visitas vd Jonas Siljhammar till tidningen.