Det som borde varit en av de bästa månaderna blev med facit i hand en av de sämsta månaderna någonsin för klädbranschen, enligt Svensk Handels stilindex.

ANNONS

Skoförsäljningen rasade med hela 44,1 procent under julmånaden december, jämfört med samma månad 2019. Klädförsäljningen i fysiska butiker föll samtidigt 32,2 procent.

”För vissa kompenserar e-handeln för en del av tappen, siffrorna för den fysiska butikshandeln är än mer illavarslande. Vi är djupt oroade över situationen”, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel, i ett pressmeddelande.

20 000 jobb borta och fler jobb hotas

”Det är viktigt att komma ihåg att julen är årets viktigaste försäljningsperiod och stora nedgångar i december är än mer kännbara än under året i övrigt. För många modehandlare är en lyckad julhandel skillnaden mellan svarta och röda siffror. Inställda fester, hemarbete och en avrådan från att besöka butiker gjorde 2020 till ett mardrömsår för modehandeln”, fortsätter han.

Han förklarar att många handlare nu slåss för sin överlevnad och uppger att 20 000 jobb redan gått förlorade i krisen.

Enligt Mats Hedenström måste staten nu gå in med kraftfulla stödåtgärder för att kompensera en svårt utsatt bransch av de hårdare coronarestriktionerna, annars ”riskerar ännu fler att förlora jobbet”, varnar han.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Swedbank: Restriktioner knäcker julhandeln [DagensPS.se] »