Flera riksdagspartierna har enats om att bana väg för en järnvägssatsning på sträckan Stockholm-Oslo – det välkomnas av näringslivet.

ANNONS

Stockholms handelskammare applåderar beslutet om ett utskottsinitiativ som syftar till att regeringen ger Trafikverket i uppdrag att tillsätta en gemensam utredning för järnvägen mellan Stockholm-Oslo tillsammans med med norska Jernbanedirektoratet.

Handelskammaren har länge efterlyst satsningen på järnvägssträckan, som beskrivs som ”en av de mest lönsamma”.

”Det är väldigt bra att politiken hörsammar de behov och den potential näringslivet ser i att koppla ihop huvudstadsregionerna i Sverige och Stockholm på ett bättre sätt. Vi har länge efterfrågat satsningar och bedömer att det här är ett projekt som starkt skulle stärka de nordiska ländernas vision om att bli världens mest hållbara och integrerade regioner redan till 2030”, säger Andreas Hatzigeorgiou på Stockholms handelskammare i ett pressmeddelande.

Dagens järnväg undermålig

Tisdagens beslut i riksdagens trafikutskott ska nu röstas igenom, men Andreas Hatzigeorgiou är hoppfull:

”Förhoppningsvis ser vi ett första steg mot en förändring nu”, säger han och konstaterar att dagens järnväg är rejält eftersatt.

Det är beklagligt, anser han, att järnvägen är belamrad med stora problem mellan de två huvudstäderna (Stockholm och Oslo) trots att det, enligt honom, är ”Sveriges största exportmarknad”.

I dag tar det ungefär lika lång tid att åka tåg från Örebro till Oslo som det tar att åka från Örebro till Arlanda – och sedan flyga till Oslo, enligt Stockholms handelskammare.

ANNONS
ANNONS

Läs även: ”En bättre plan för svensk infrastruktur” [Stockholms handelskammare]

Läs mer: Stark konjunktur men flaskhalsproblem [Dagens PS]