Dagens PS

Sverige: Bostadspanik för ukrainska flyktingar

flykting
Bostäder till ukrainska flyktingar behövs snabbt, enligt Migrationsverket. (Bild: TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 11 mars 2022Publicerad: 10 mars 2022

Det går för långsamt att ta fram de boenden som behövs till ukrainska flyktingar. Migrationsverket uppmanar därför kommunerna att snabbt hjälpa till med tak över huvudet.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Migrationsverket är i stort behov av fler bostadsplatser till ukrainska flyktingar. Orsaken är den snabba ökningen av personer från Ukraina som nu söker sig till Sverige. Enligt en begäran till länsstyrelserna behövs omedelbart 3 000 nya platser, samt ytterligare 9 000 platser skyndsamt. Det framgår av ett pressmeddelande från Migrationsverket.

Eftersom upphandlingen av boendeplatser går för långsamt vill regeringen nu också att kommunerna upplåter så kallade evakueringsplatser. Det är tillfälliga boenden för att människor ska få tak över huvudet. Det kan handla om till exempel campingplatser, skolor och gymnastiksalar, enligt Migrationsverkets presstjänst.

Ukrainska flyktingar behöver akut tak över huvudet

Det går inte att veta hur lång tid människor som flyr kommer att behöva befinna sig på evakueringsplatser innan de kan få mer ordnade boenden, eftersom det i dagsläget är svårt att få en överblick över mängden personer som kommer hit.

Migrationsverket har efterfrågat totalt 16 000 platser, varav 12 000 platser omedelbart och 4 000 platser skyndsamt, men har i dagsläget inga siffror på hur många platser som har kommit in.

Även privatpersoner som bill engagera sig och ge tak över huvudet åt ukrainska flyktingar blir uppmuntrade att göra det, men Migrationsverket säger att man inte kan ta ansvar för de privata lösningarna.

Privatpersoner kan hjälpa

”Många hör av sig och vill hjälpa till med bostad, kläder eller andra förnödenheter. All hjälp behövs, men Migrationsverket fokuserar på att ta emot de som flyr och ordna boende. Vi har inte möjlighet att omhänderta hjälp eller förmedla boenden som erbjuds av privatpersoner, utan uppmanar den som vill bidra eller har boende att erbjuda att kontakta lokala hjälporganisationer för att se vilken hjälp som efterfrågas”, säger Karin Andrén på Migrationsverkets presstjänst till Dagens PS.

ANNONS

Migrationsverket menar att deras jakt efter boenden till flyktingar inte på något vis kommer att påverka den svenska bostadsmarknaden i närtid.
”Vad gäller de boenden som Migrationsverket upphandlar så är det inte privatbostäder utan hotell, vandrarhem och liknande”, säger Karin Andrén.

Läs också:

Ideella svenska initiativ hjälper ukrainare med bostad
Akelius vill skänka 300 miljoner till Ukraina (Dagens PS]

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS