Dagens PS

Modernt kontorsjobb – fem fällor och lösningar

fällor lösningar
Frågan om hur flexibel arbetsgivaren är väger tungt efter det utbredda hemarbetandet under pandemin – här är fem fällor och lösningar att tänka på. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 30 aug. 2021Publicerad: 30 aug. 2021

Frågan om hur flexibel arbetsgivaren är väger tungt efter hemmajobb-trenden under pandemin – här är fem fällor och lösningar att tänka på.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Henrik Järleskog, europeisk strategichef på Sodexo, intervjuas i Dagens Industri och berättar att arbetsgivare i dag i stort sett tävlar om vem som är mest flexibel och framtidsorienterad.

Samtidigt är det få som vill återgå till samma rutiner som gällde före pandemin, och att införa en “hybrid arbetsmodell är inte friktionsfritt”, konstaterar experten i Di.

“Jag brukar skoja om att Pandoras ask öppnades med hemarbetet. Men det handlar inte om att ge full flexibilitet utan rätt flexibilitet. Känner man igen sig i problematiken ‘onsdagsberget’ är det tydligt att något har gått fel”, säger Henrik Järleskog till tidningen som förklarar att begreppet onsdagsberget används på skämt för medarbetare som själva väljer när de ska komma till kontoret.

Onsdagar brukar vara den mest populära dagen att infinna sig på kontoret.

Henrik Järleskog tycker det osmart av arbetsgivare att kommunicera att man bör vara på jobbet två-tre dagar i veckan, det behövs mer strikta rutiner än så, anser han.

Här är fem fällor och lösningar med hybridmodellen (enligt experten):

1. Ett problem är att hemarbetande medarbetare exkluderas – se till att involvera alla i gemenskapen och företagskulturen.

2. Skapa en ny företagskultur där distansarbete är inkluderat, annars riskerar företagskulturen att elimineras.

ANNONS

3. Förnya ledarskapet, det går inte att leva kvar i gammalt i nya tider, stark ledarkompetens krävs men även att medarbetarna kan och klarar av att ta ansvar själva.

4. Risk för att medarbetares personliga behov tar över, och då försvinner fokus på vad som är bäst för teamet, var beredd att kompromissa så att allas kompetens kommer till nytta, även hos dem som jobbar på distans.

5. Ett dött kontor, se då till att det blir livfullt på kontoret igen så att anställda lockas av att åka dit.

Källa: Henrik Järleskog via Dagens Industri.

Läs mer: Kontorsanställda vill fortsatt jobba hemma

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS