Dagens PS

Ministern: Låt anställda slippa karensdag framöver

karensdag
Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi presenterade förslaget om slopad karensdag den 13 mars. Arkivbild. (Foto: TT)
Marc Malmaeus
Marc Malmaeus
Uppdaterad: 19 aug. 2020Publicerad: 19 aug. 2020

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi föreslår att karensdagen fortsatt ska vara slopad, så att anställda ska kunna ta emot sjukpenning vid första sjukdagen. I mars tog regeringen bort dagen med hänvisning till coronakrisen. Shekarabi säger att regeländringen är särskilt relevant i yrken som vård och omsorg.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De ökade sjukdomstalen till följd av coronakrisen ledde till att regeringen tog bort den så kallade karensdagen i mars.

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) menar att vissa yrkesgrupper som kommer i kontakt med många människor bör kunna få sjukpenning vid första sjukdomsdagen även efter att coronaviruset har minskat i omfattning.

“Under hösten kommer vi att behöva debattera om det rimliga i att människor som jobbar i verksamheter där de möter många människor inte förlorar ekonomiskt den första dagen de stannar hemma när de är sjuka”, säger han till DN (obs. sidan kräver inloggning).

DN listar vårdbranschen, särskilt äldreomsorgen, som sektorer som berörs av Shekarabis förslag. För att förslaget ska gå igenom krävs det att samtliga regeringspartier stödjer det, skriver tidningen.

Läs mer: Karensersättningen beskrivs som ”en bluff”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS