Hård kritik mot regeringen. Sjukskrivna privatpersoner och småföretagare får maximalt 700  kronor i ersättning vid sjukdom. ”Man blir ledsen”.

annons
annons

Det säger Pernilla Stenborg Nielsen, specialistsjuksköterska i psykiatri och arbetsplatsombud för Vårdförbundet, till SVT.

Pernilla stannade hemma en dag med förkylningssymptom och fick ett avdrag på lönen på drygt 1 300 kronor, vilket kompenserades till hälften av ersättningen. Om hon i stället hade fått sjuklön från första dagen hade ersättningen varit 80 procent.

”Man blir lite ledsen i och med att tröskeln för att vara hemma nu är så låg”, säger hon till SVT.

Kallar karensersättningen för bluff

Hon anser att regeringens löfte om slopad karensdag är ”en bluff”.

Hon får stöd för sin kritik av flera fackförbund, och även SACO och LO konstaterar att ersättningen gör det svårt för deras medlemmar att vara hemma och därmed riskerar att sprida coronasmittan, uppger SVT.

ANNONS
ANNONS

Regeringen försvarar politiken och menar att schablonbeloppet på 700 kronor som dras av baseras på vad statens budget tål och inte vad arbetstagaren har i inkomst. Handläggningen går snabbast så här, resonerar makthavarna, enligt SVT som uppger att över 700 000 ansökt om ersättning för karensavdrag.