McDonald’s har köpts upp av en ryss och fortsätter sin verksamhet i Ryssland – dock under nytt namn.

ANNONS

På måndagen meddelade McDonald’s att de påbörjat en process för att sälja sin verksamhet i Ryssland efter 30 år i landet, som beror på Rysslands krig i Ukraina.

McDonald’s har köpts upp av en ryss

Nu står det klart att det blir Alexander Govor, som för närvarande driver 25 McDonald’s-restauranger i Sibirien, och som kommer ta över rodret för snabbmatskedjan i Ryssland, rapporterar BBC.

Govor kommer driva restaurangerna vidare och behålla personalen, dock kommer restaurangerna fråntas sin meny, logotyp och andra varumärken. Han har drivit McDonald’s-restauranger sedan 2015 och enligt Rysslands industri- och handelsminister Denis Manturov är affären ett resultat av en ”lång och svår” förhandlingsprocess och att regeringen kommer ge Govor all nödvändig hjälp för att driva verksamheten vidare.

Personalen får behålla jobbet i Ryssland

McDonald’s som har nästan 850 restauranger i Ryssland, de flesta av dem direktägda, uppgav att om affären godkänns av myndigheterna, så kommer den avslutas under de kommande veckorna. Försäljningspriset är inte avslöjat i nuläget. De nya villkoren innebär dock att kedjans 62 000 anställda i Ryssland kommer få behålla jobbet i minst 2 år, med befintlig lön.

Efter att bolaget avbröt sin verksamhet i Ryssland i mars hotade en rad ryska politiker att kedjans verksamhet skulle beslagtas.

ANNONS
ANNONS

En patentansökan för en restaurangkedja med namnet  ”Farbror Vanya” lämnades in till ryska myndigheter kort därefter. Namnet, detsamma som det berömda verket av den ryske dramatikern Anton Tjechov, var ett i raden av försöka bryta ner västerländska företag i landet.

Läs även: McDonald’s och Coca-Cola dumpar Ryssland [Dagens PS]