Moskvas borgmästare uppger att 200 000 personer riskerar att förlora sina jobb i staden i kölvattnet av sanktionerna.

ANNONS

”Enligt våra uppskattningar riskerar cirka 200 000 människor att förlora sina jobb”, skrev borgmästare Sergej Sobyanin i ett officiellt blogginlägg på måndagen, berättar Business Insider.

För att lindra effekterna av USA:s och Europas sanktioner mot Ryssland för kriget i Ukraina har Moskva sjösatt ett stödpaket för sysselsättning till en kostnad av cirka 41 miljoner dollar.

Planen är att det ska generera tillfälliga jobb eller utbildning till Moskvabor som kastas ut i arbetslöshet på grund av västs sanktioner mot Ryssland.

Enligt stadens borgmästare kommer omkring 58 000 yrkesverksamma att dra nytta av stödpaketet.

Löfte om månadsbidrag för barn och till småföretag

Där utöver utlovar Ryssland månatliga bidrag till barnfamiljer och små och medelstora företag.

Rysslands president Vladimir Putin har fortsatt neka till att sanktionerna påverkar den ryska ekonomin. Enligt Putin har sanktionerna ”misslyckats”.

Samtidigt har Putin tillstått i viss utsträckning att sanktionerna har effekt (se länk under artikel).

Samtidigt uppges över 750 företag ha dragit ner sin affärsverksamhet i Ryssland i varierande grad till följd av Rysslands krig i Ukraina.

ANNONS
ANNONS

Vissa företag har fortsatt betala sina ryska medarbetare löner.

Ett av dessa företag är McDonald’s som enligt Business Insider uppger att stängningarna av hamburgerjättens ställen i landet kostar 50 miljoner dollar i månaden, eftersom företaget fortsatta har runt 62 000 ryska anställda på lönelistan.

Läs även: Irriterad Putin tillstår: Sanktionerna skadar oss [Dagens PS]