I dag är det Internationella kvinnodagen och en årligt återkommande undersökning från Svenskt Näringsliv visar att Sverige aldrig haft så många företagsamma kvinnor som nu.

ANNONS

Andelen företagsamma kvinnor ligger på 7,7 procent av kvinnorna i arbetsför ålder – en historiskt hög nivå alltså.

Ett steg åt rätt håll men fortfarande är sju av tio ansvariga för företagen män, vilket kan jämföras med hur det ser ut i välfärdssektorn där sex av tio ansvariga är kvinnor.

”Det är glädjande att kvinnor i allt högre grad engagerar sig i företagande. Men det finns en stor potential runt om i Sverige att ytterligare öka kvinnors företagsamhet. Det förslag om vinstbegränsning som regeringen initierat skulle slå hårt mot kvinnliga småföretagare i välfärden. Regeringen borde förbättra förutsättningarna för kvinnors företagande. Det vore en viktig insats för jämställdheten – som dessutom skulle bidra till fler jobb och bättre välfärd”, säger Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne.

Årets undersökning visar – inte lika uppmuntrande – att andelen företagsamma i åldern 16-34 år är den lägsta sedan 2010. Det finns dubbelt så många vd:ar födda på 1940-talet jämfört med vd:ar födda efter 1985.

”Om inte fler ungdomar engagerar sig i företagande kan det på längre sikt få negativa konsekvenser, inte minst med tanke på kommande generationsväxlingar och en hög andel äldre företagare”, säger Carola Lemne.

På länsnivå är den totala företagsamheten högst på Gotland med nästan 17 procent av den arbetsföra befolkningen. Den lägsta andelen företagsamma människor finns i Västmanland med 9,6 procent.

ANNONS
ANNONS

MISSA INTE: Inför 8 mars: Här har kvinnorna makten [DagensPS.se] >

LÄS ÄVEN: Miljardbransch sågas vid fotknölarna: ”Patetiskt” [DagensPS.se] >