Den nya omikronvarianten kan slå hårt mot den redan drabbade krogbranschen. Samtidigt ställer sig många krögare positiva till vaccinpass istället för att nya restriktioner införs. 

ANNONS

Under onsdagen infördes vaccinintyg för till exempel teatrar och nattklubbar där det vistas över hundra personer samtidigt. Beslutet gäller än så länge inte restauranger.

Nya restriktioner oroar 

Enligt färsk statistik från kreditupplysningsföretaget UC så har konkurserna i hotell- och restaurangbranschen ökat med 17 procent det senaste året och många krögare är oroade för att nya restriktioner kan leda till att fler måste stänga sina verksamheter, skriver Svenska Dagbladet.

”Får vi ännu mer skärpta krav än vad vi hade tidigare så kommer det vara nådastöten för oss”, säger kändiskocken Danyel Couet, grundare av bland annat restaurangen Allegrine i Stockholm.

Istället kommer vissa krögare kräva vaccinpass för sina gäster för att minska smittspridningen. En av dem är Michael Kröger, manager på Secret Garden i Gamla Stan.

”Jag har tagit in mer personal. Om vi har kösystem ute så vill jag gärna ha någon som informerar så att folk är beredda att visa upp covidpassen”, säger han.

Även Niklas Ekstedt, som driver restaurangen Ekstedt i Stockholm, är positiv till intygen om det leder till att ”folk börjar vaccinera sig lite mer”.

”Allt är ju bättre än restriktioner.”

ANNONS
ANNONS

Passen naturlig del

Niklas Johansson, vd på Svenska Brasserier, som bland annat äger Stockholmsrestaurangen Sturehof, tycker att vaccinpassen är en naturlig del av restaurangbesöket.

”Jag har själv upplevt det i Frankrike och tycker att det fungerar relativt väl”, säger han.

Läs även: Krögare: ”Tillväxtverket har satt många i knipa” [Dagens PS]