I Örebro har avgiften för uteservering ökat med i snitt 500 procent efter ett politiskt beslut att krögarna ska betala parkeringsavgift.

ANNONS

I mitten av mars kom beskedet att kommunpolitikerna i Örebro bestämt att uteserveringar på kommunal mark med parkeringsplatser ska avgiftsbeläggas ytterligare med parkeringsavgifter.

Det här berättar Svenskt Näringslivs tidning TN och att det råder upprorsstämning bland stadens krögare över beslutet.

”Nu känns det bara hopplöst – man tappar sugen. Flera restauranger kastade in handduken redan i år och ställde inte ut sina uteserveringar”, säger Kenny Nord, etableringsansvarig på Örebro ölhall, till tidningen.

Efter kallduschen drog Kenny Nord snabbt ihop 14 krögare till ett upprop.

Missa inte: Topplistan: Stockholms bästa uteserveringar [Dagens PS]

Krögare: Tvingas jobba dygnet runt

”Hela vår semester är körd. Vi har inte råd att anställa personal. I stället kommer vi att få jobba dygnet runt själva för att få ihop till avgiften. För att ens komma ifatt behöver jag sälja 5 000 öl – det är tufft”, säger han.

Enligt TN har avgiften för hans uteservering för krogen, där sambon är delägare, i sommar ökat från 35 000 kronor till 178 000 kronor.

Alla partier utom ett, Örebropartiet, ställde sig bakom beslutet att krögarna ska betala parkeringsavgifter för sina uteserveringar.

Mötet som restaurangägarna haft med de styrande i kommunen har inte förändrat läget.

ANNONS
ANNONS

Enligt John Johansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Örebro, slapp krögarna höjda avgifter under pandemin för upplåtelse av marken. Därför blir avgiften hög i år. Plus att parkeringsplatser inte är avgiftsfria, säger han i artikeln.

”Jag förstår att de är negativa till den nya avgiften för det drabbar ju dem ekonomiskt, men vi har en målkonflikt. Till exempel vill handeln att vi värnar våra centrala p-platser. De tycker att vi har för få”, säger John Johansson till Tidningen Näringsliv och tillägger att kommunen inte gör någon förtjänst på detta.

Missa inte: Hela parkeringen fick böter efter myndighetens miss [DagensPS.se]