Kritiken mot värdar som hyr ut bostäder via Airbnb växer. Det blir nämligen allt vanligare att värden ber gästen att både städa – och betala en städavgift. Nu väljer många att återgå till att hyra hotellrum i stället.

ANNONS

125 dollar (omkring 1375 svenska kronor) kan en gäst få betala i städavgift efter att ha hyrt en privatpersons lägenhet eller rum genom plattformen Airbnb. Men även om de betalar för städning kan gästerna också bli tillsagda att ta ut soporna, ta bort sängkläder, köra diskmaskinen och tvätta en större mängd tvätt, skriver Insider.

Det senaste exemplet är hämtat från en viral postning på TikTok från användaren @Melworeit.

En Airbnb-värd får kryssa i en mängd uppgifter som de vill att gästerna ska utföra, när de lägger upp ett objekt för uthyrning. Det kan vara disk, tvätt, städning och gräsklippning, bland annat.

Airbnb-värd får ta ut stor städavgift

Plattformen rekommenderar låg eller ingen städavgift när man kräver av kunden att utföra sådana sysslor. Men det är många som inte lyssnar, och det står värden fritt att kräva så mycket som 375 dollar i städavgift, alltså motsvarande över 4000 svenska kronor.

Trenden får vissa människor att avstå från korttidsuthyrning och i stället ta in på hotell, skriver Insider.

”Om jag betalar 229 dollar per natt för att bo någonstans plus en städavgift på 125 dollar, så tvättar jag ingen tvätt”, skrev en användare på TikTok.

ANNONS
ANNONS

Ett annat problem är enligt Airtbnb-användare att det ibland finns en att göra-lista över städuppgifter från värden, men inga städredskap att genomföra uppgifterna med.

Läs också:

Korttidsuthyrningar av bostäder omsätter en miljard i sommar [Dagens PS]
Airbnb-bluff avslöjad – så blir hyresgäster skinnade [Dagens PS]