Kris för Airbnb – för många värdar och snåla kunder

Uppdaterad: 26 juni 2023Publicerad: 26 juni 2023
airbnb
Airbnb-kunder bokar allt mer sporadiskt och oförutsägbart. (Foto: TT)

Det ser ut att bli en tuff och oförutsägbar sommar för Airbnb-värdar. Sista minuten-resor och kortare vistelser verkar ha blivit det nya normala.

ANNONS
ANNONS

Att boka hos Airbnb har varit oerhört populärt efter coronapandemin. Värdar har fått in rekordstora intäkter och har kunnat boka upp sina hem med liten ansträngning. Men den trenden verkar nu officiellt ha dött ut.

På senare tid verkar det ha blivit alldeles för populärt att hyra ut sitt hem på sajten. Den växande gruppen värdar innebär att vissa nu har problem med att hyra ut sina hus inför sommarledigheterna, särskilt i USA.

Kunder bokar allt mer sporadiskt

Airbnb-värden Jen Kellman berättar för Business Insider om problemet. Kellman säger att hon förra sommaren tjänade 3 700 dollar på att hyra ut sitt hus i Arizona, men att bokningarna i år är betydligt färre.

Nu sitter hon och väntar på möjliga sista minuten-bokningar. “Det kanske är det nya normala för gäster att boka mer sporadiskt och oförutsägbart”, säger hon.

Värdar som förväntar sig att gästerna ska betala fullt pris och boka månader i förväg vaknar nu upp till en ny verklighet. Under senaste tiden har det blivit mer vanligt att kunder bokar sista minuten-resor, och dessutom kortare vistelser än tidigare.

ANNONS
ANNONS

Budgetresor nya trenden

Airbnb-kunder har också blivit allt mer prismedvetna. Enligt en enkätundersökning har 90 procent av resenärer i sommar bokat mer budgetvänliga resor än de brukar göra.

I nuläget är de billigaste hemmen på Airbnb mest populära, men de lite dyrare hemmen bokas för betydligt mindre pengar än förra sommaren.

I Tennesse längs bergskedjan Great Smoky Mountains hyr Melinda Johnson ut 27 bostäder. Men i sommar hon haft svårt att få de uppbokade – till och med under 4 juli, USA:s nationaldag.

Men Johnson är inte orolig över framtiden som Airbnb-värd. “Det är den nuvarande marknaden bara. Jag är inte orolig över det långsiktiga”, säger hon.

Läs mer: Resenärer håller i pengarna – Airbnb rasade tvåsiffrigt

ANNONS
ANNONS
ANNONS
ANNONS