Dagens PS

Kontroversiell upphandling av kuvöser under utredning

Kuvös
En stort upphandling av kuvöser, som används för att frakta nyfödda under ambulansfärder, möter stor kritik sedan de kan sakna de certifikat som krävs. (Foto: TT)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 27 juni 2023Publicerad: 27 juni 2023

En upphandling av kuvöser där flera regioner deltagit möter nu starkt motstånd. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det handlar om så kallade transportkuvöser som används inom vården för att frakta och vårda nyfödda under ambulansfärder, och en upphandling som i efterhand visar på brister, uppger Sveriges Radio. 

Detta sedan kuvösen som vann upphandlingen är mer än dubbelt så dyr som konkurrentens. En detalj som man enligt kritiken tycks ha bortsett från för att främja det företag som valet föll på.

Tvivelaktiga certifikat

Som tillägg till det råder det också tveksamheter kring kuvösernas certifikat, som kan vara förfalskade. En misstanke som bekräftas av myndigheter i Sverige och Nederländerna, som nu inlett utredningar kring förfarandet av de nyinköpta transportkuvöserna.

En av dem är Camilla Bysell, gruppchef på Läkemedelsverket.

“Vi har valt att starta ett tillsynsärende efter att vi har fått frågor, både från vården och från andra aktörer, om hur det ligger till. I och med att det är en skör patientgrupp som det det handlar om, för att kunna besvara den här frågeställningen, så har vi valt att starta en utredning”, säger hon till Sveriges Radio. 

Kan återkallas

Under upphandlingen deltog majoriteten av landets regioner. Bakom kuvöserna, som kallas “NxtGen”, står företaget International Biomedical, vars kuvöser i sämsta fall kan komma att återkallas.

ANNONS

En åtgärd som dock behöver vägas mot behovet av produkten, förutsatt att den motsvarar rådande säkerhetskrav.

“Om vi skulle belägga en produkt med förbud, att den inte får säljas eller användas när det är en rent livsuppehållande utrustning, till exempel, då kan ju vi skapa större problem än att rätta till den gällande avvikelsen. Så det beror helt på vad det är. Man måste väga nytta med risk hela tiden”, menar Camilla Bysell.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Relaterade artiklar:

Macchiarini döms till fängelse

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS