Antalet konkurser fortsätter att minska i Sverige. Samtidigt väntar en osäker höst – när stöden börjar trappas ned.

ANNONS

Konkurserna följer den positiva ekonomiska trenden och har hittills minskat med 20 procent i år. Siffrorna för juli fastställer att 441 bolag gick i konkurs, vilket är en minskning med 6 procent jämfört med samma månad förra året. Jämfört med juli 2019 har de minskat med 8 procent.

”Det är fortsatt låga tal och det är uppenbart att den konkursvåg som vi och många med oss förutspådde inte har slagit till”, säger Henrik Jacobsson, vd för kreditupplysningsföretaget Creditsafe till Di.

Han medger samtidigt att många bolag har klarat livhanken tack vare de statliga permitteringsstöden och Skatteverkets anstånd på skatten för över 40 000 bolag.

Konkurser minskar

Enligt honom minskar konkurserna även inom den krisande hotell­ och restaurangbranschen. Men frågan är vad som händer i höst när stöden börjar trappas ned.

”Många bolag har levt på sparlåga och alla kommer inte att överleva när de tvingas börja betala tillbaka sina skat­teanstånd”, klargör Henrik Jacobsson.

Startar företag

Samtidigt är det många som blickar framåt och vill starta företag efter pandemin.

ANNONS
ANNONS

Under årets första sju månader handlar det om 33 718 nyregistrerade aktie­bolag, en ökning med 9 procent.

Henrik Jacobsson lyfter fram sänkt aktiekapital som ”en bidragande faktor”.

”Vi vet också att många som blivit permitterade under pande­min har valt att ta steget till att bli egna företagare”, säger han.

Läs mer: Rekord i nya företag i Sverige: ”Häftigt”

 

 

 

ANNONS
ANNONS