Danska Kastrups kris hotar jobb i redan utsatta Skåne. Flera tusen svenska jobb riskerar att försvinna.

ANNONS

Sydsvenskan berättar att Kastrups kris kan förvärras. I dagsläget är trafiken bara en tiondel av det normala och nya nedskärningar väntar.

Och då har redan runt 10 000 arbetstillfällen har redan försvunnit, däribland flera hundra svenska jobb.

”Nu kan permanenta neddragningar förvärra arbetslösheten i både Själland och Skåne”, enligt tidningen.

Copenhagen Airport är i dag inte sig likt. För ett år sedan jobbade totalt över 30 000 där, men i spåren av pandemin har tusentals jobb gått upp i rök.

SAS har bantat kraftigt

Bland annat har SAS – som ska betala för inställda resor under pilotstrejken 2019 – skurit ner på personalen, från 11 000 anställda till några tusen varav knappt hälften är uppsagda och på Kastrup har 1 700 SAS-medarbetare tvingats gå, framgår det i Sydsvenska Dagbladet.

”Vi sade upp 5 000 personer i sin helhet. 500 kabinanställda är tjänstlediga. Dessutom är många anställda fortfarande permitterade”, säger Alexandra Lindgren Kaoukji, presschef på SAS, till tidningen.

ANNONS
ANNONS

Exakt hur hårt drabbat Skåne är av Kastrups dramatiska nedskärningar finns det inga siffror på.

”Vi har skalat ner flygplatsen till en nivå som är hanterbar för kommande sex månader, men har ingen aning om hur många jobb som gått förlorade och hur många som gäller svenskar”, säger Kevin Arildtoft Moer, presstalesman på Copenhagen Airport, i artikeln.

Framtiden ”nattsvart”

Sydsvenskan skriver att flygplatsen framtid ser ”nattsvart” ut. Antalet resenärer har rasat till 650 000 hittills i år, vilket kan jämföras med 8,9 miljoner passagerare under samma tid 2019.

Flygplatsbolaget uppges ha tappat 436 miljoner danska kronor under perioden januari-mars i år.

Kastrups öde är helt avgörande av hur flygtrafiken går den närmaste tiden, förklarar Thomas Woldbye, vd för Copenhagen Airport, i Sydsvenskan.

När det gäller all uppsagd personal i flygbolagen SAS, Norwegian och andra flygbolag kopplade till Kastrup är det ovisst om de får tillbaka sina jobb, framgår det även.

Skåne flest arbetslösa

Skåne har högre arbetslöshet än riket, den uppges ligga på 10,3 procent jämfört med 8,2 procent i Sverige som helhet.

ANNONS
ANNONS

I Öresundsregionen har Malmö högst arbetslöshet, 14,2 procent i april.

Källor: Sydsvenska Dagbladet/Arbetsförmedlingen

Läs även: Arlanda värst i EU – toppar ny skräcklista [DagensPS.se] »

Läs vidare: Köpenhamns flygplats byggs ut [DagensPS.se] »