Dagens PS

Kamp om digitala brevlådor – Billo gör succé

Digitala brevlådor
Kampen mellan bolagen hårdnar när allt fler flyttar från vanlig post till digitala brevlådor. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 06 mars 2023Publicerad: 06 mars 2023

Billo är en utmanare inom digitala brevlådor vars app laddas ned mest i Sverige just nu. Bakom bolaget ligger en tidigare hårt kritiserad fastighetsprofil, rapporterar Breakit.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kivra är den överlägset största aktören inom digitala brevlådor i Sverige med fem miljoner användare, och såg ut att ha skaffat sig monopolställning när konkurrenter som Digimail och Postnords egna E-boks gett upp kampen.

“Vill bryta upp ett monopol”

Men en utmanare, Billo, blev i februari den mest nedladdade appen i Sverige, efter en kampanj med hamburgerkedjan Max där alla nya användare fick ett mål mat om de laddade ner Billo. Företaget har satsat aggressivt på marknadsföring av sin app.

”Vi har tagit in uppemot 15 000 nya användare om dagen under en längre tid och ser egentligen ingen avmattning i tillväxten”, säger vd:n Johan Eklöf till Dagens industri.

”Vi vill bryta upp ett monopol. I dag tar de digitala brevlådorna fortfarande bara emot runt 100 miljoner meddelanden av totalt 1,5–2 miljarder, det finns en jättemarknad att gå efter”, säger Billos vd:n Johan Eklöf till Di.

Bygglov saknades

Breakit skriver att grundaren av Billo är en hårt kritiserad fastighetsprofil, Christofer Ädel-Carlsson, som i juli 2021 hade 77,5 procent av aktierna i Billo. Efter en del utspädning äger han nu mellan 25 och 50 procent av aktierna i Billo enligt Breakits granskning av offentliga uppgifter från Bolagsverket.

Bolaget värderas nu till 370 miljoner kronor, enligt Breakit.

ANNONS

Christofer Ädel-Carlsson gjorde stora satsningar i fastighetsbranschen i Stockholm mellan 2016 och 2020, men det visade sig att bygglov saknades och hans fastighetsbolag hamnade i stora ekonomiska problem, skriver Breakit.

Klarna-grundare har investerat

I ägarlistan hittar de också bland annat Victor Jacobsson, medgrundare till Klarna, Martin Lindman, vd och medgrundare på doktor.se och entreprenören Peter Karyd, som enligt Breakit verkar väldigt engagerad i Billo:

“För att förtydliga skillnaden: Billo är som din tunna 4K-tv på väggen och Kivra är som mormors tjock-tv i hennes sommarstuga där du lekte som barn. Båda heter tv men användarupplevelsen är ljusår ifrån”, skriver Peter Karyd på Linkedin.

Läs även: VD attackerar regeringen: Springnota på 170 miljoner  

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS