En rättstvist har seglat upp mot onlineföretaget Amazon, som anklagas av delstaten Kalifornien för att ”kväva konkurrensen” genom att elda på priserna, skriver Robb Report. 

ANNONS

Det var under onsdagen den här veckan som Kaliforniens åklagare Rob Bonta tillkännagav att den amerikanska delstaten stämmer Amazon för att ha brutit avtalspraxis och i förlängningen skadat Kaliforniens konsumenter och ekonomi.

Främst genom att kräva att konsumenterna ingår ett avtal med bolaget, som enkelt förklarat straffar sig för kunden och belönar Amazon, enligt åtalet.

”I åratal har konsumenter i Kalifornien betalat mer för sina onlineköp på grund av Amazons konkurrensbegränsande avtalspraxis. Amazon tvingar handlare att ingå avtal som håller priserna artificiellt höga, väl medvetna om att de inte har råd att säga nej”, sade Bonta i ett uttalande.

Tillbakavisas av Amazon

Vidare ska e-handelsjätten ha inlett liknande avtal på grossistnivå som mer eller mindre förbjuder säljare att vända sig till konkurrerande bolag som till exempel Walmart, Target och eBay. Samma avtal tvingar grossisterna att kompensera Amazon om andra företag sänker sina priser. Om inte väntar sanktioner, enligt åtalet.

Det gör sammantaget att bolagets prissättning strider mot lagen om otillbörlig konkurrens, enligt åtalet som nu kräver ett beslut från Högsta Domstolen i San Francisco som sätter stopp för bolagets metoder.

E-handelsjätten förväntas även ersätta sina konsumenter och betala böter.

ANNONS
ANNONS

Detta tillbakavisas dock av Amazon, som i ett uttalande hävdar att de aldrig skulle ” lyfta fram erbjudanden till kunder som inte är konkurrenskraftiga”. De menar också att ett upplösande av deras nuvarande avtal skulle tvinga dem som kedja att höja priserna, skriver Robb Report.

Läs även: Amazon satsar på sjukvård men avslutar sin egen vårdtjänst [Dagens PS]