Amerikanska tjänstemän tar risken att få sparken och jobbar dubbelt i det tysta på distans, samtidigt kan det ge årslöner på motsvarande uppåt 3,5 miljoner kronor.

ANNONS

Wall Street Journal hänvisar till en rapport som visar att somliga tjänstemän i USA som distansarbetar i pandemin tagit tillfället i akt att jobba dubbelt, utan att skylta med det.

Mest vanligt är det inom tech- och bankvärlden, framgår det.

För en del innebär det rejält fetare lönekuvert när de jobbar dubbelt – i vissa fall kan en dubbelarbetande tjänstemän tjäna 600 000 dollar om året, motsvarande nästan 3,5 miljoner kronor om året.

Värt mödan, anser dubbeljobbarna

WSJ har pratat med sex tjänstemän som har två heltidsarbeten i det tysta. De förklarar att balansgången inte är helt enkel men att det är värt det med tanke på vad det ger i pengar.

De flesta av dem tjänar 200 000 dollar men en del kan alltså räkna hem tre gånger så hög lön för dubbelarbetet, och pengarna de tjänar extra används till att betala studielån, utbildning till barnen och även lyxkonsumtion.

För att dubbelarbetet inte ska avslöjas växlar de inblandade ofta mellan två datorer. De undviker långa möten men kan ibland sitta i två möten samtidigt utan att någon upptäcker det.

Som regel arbetar de inte längre än 40 timmar i veckan, men ger sken av att vara upptagen i exempelvis möten för att inte bli avslöjade.

ANNONS
ANNONS

Enligt jurister som WSJ talat med är det inget lagbrott i USA att ha två jobb. Däremot kan det strida mot överenskommelser i anställningsavtalet och leda till sparken.

Läs även: Kontorsanställda vill fortsatt jobba hemma [Dagens PS]