Förväntan låg på 395 000 nya jobb men i stället skapades 571 000 jobb i USA i oktober – en jobb-boom alltså, visar nya siffror.

ANNONS

Sifforna gäller den privata sektorn och framför allt uppges nyanställningarna inom hotell- och restaurangbranschen ha exploderat under oktober, berättar CNBC med hänvisning till ny statistik.

Totalt fick USA:s privata sektor 571 nya arbetstillfällen i oktober mot väntade 395 000 och månaden uppges vara den starkaste på arbetsmarknaden sedan juni i år.

”Arbetsmarknaden är på väg tillbaka när pandemins deltavåg avtar”, säger Mark Zandi, chefsekonom på Moody’s Analytics, enligt CNBC.

Långt kvar till läget före pandemin

Han pekar särskilt på det kraftiga uppsvinget i hotell- och restaurangnäringen, en bransch som var svårt utsatt under pandemin och fortfarande har en lång bit kvar innan den är tillbaka på samma nivåer som före pandemiutbrottet.

Hotell- och restaurangbranschen brukar användas som exempel när det handlar om återhämtningen i ekonomin efter pandemin.

När läget för branschen såg ut att ljusna i somras kom ett nytt bakslag när deltavarianten av covid 19-viruset fick spridning. Många av förtagen i branschen har sedan kommit tillbaka starkt igen.

I CNBC-artikeln redovisas de nya jobbsiffrorna detaljerat men det kan sägas att tillväxten som amerikanska hotell och restauranger hade i oktober bidragit kraftigt till att öka antalet arbetstillfällen i tjänstesektorn under månaden.

ANNONS
ANNONS

Läs mer här.

Läs även: Svag jobbsiffra i USA – börsen rycker på axlarna [Dagens PS]