Dagens PS

Svag jobbsiffra i USA – börsen rycker på axlarna

Jobbsiffra USA
Den senaste jobbsiffran i USA är långt under analytikernas förväntningar. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 04 sep. 2021Publicerad: 04 sep. 2021

En jobbsiffra i USA som är den sämsta på sju månader och långt under förväntningarna – då reagerade börsen med en axelryckning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Endast 235 000 nya jobb skapades i den amerikanska ekonomin i augusti enligt nya siffror från USA:s arbetsmarknadsdepartement – den lägsta tillväxten på sju månader. Medianen bland analytikernas förväntningar var 733 000 nya jobb, enligt en undersökning från Bloomberg.

“Slog i bromsarna”

Siffrorna för juli revideras samtidigt uppåt till 1,05 miljoner nya jobb. Arbetslösheten sjönk i augusti, från 5,4 procent till 5,2 procent.

“Återhämtningen på arbetsmarknaden slog i bromsarna den här månaden med en dramatisk nedgång i alla branscher”, säger Daniel Zhao, senior ekonom på jobbsajten Glassdoor.

Anledningen till den låga tillväxten av jobb härleds till deltavarianten av covid-19, som plågar USA. Tillväxten i fritids- och hotellbranscherna var helt stillastående efter att tidigare vuxit kraftigt.

“I slutändan är Delta-variantvågen en hård påminnelse om att pandemin fortfarande är i förarsätet, och den styr vår ekonomiska framtid”, säger Daniel Zhao.

Stillastående reaktion

Men trots att rapporten var långt under förväntningarna reagerade marknaden med att rycka på axlarna. Den amerikanska tioåriga räntan sjönk först men steg snabbt igen och handlas vid 16 svensk tid över vad den gjorde före rapporten. New York-börsen öppnade svagt nedåt, och Stockholmsbörsen låg kvar på ett minus kring 0,6 procent.

ANNONS

TT skriver (länk till SvD) att en svag jobbsiffra i USA skickar en signal om att det kommer att dröja innan den amerikanska centralbanken FED drar ner på sina stimulanser av ekonomin, något som gillas av aktiehandlare. Samtidigt är ekonomin svagare än väntat, varför marknaden reagerar neutralt.

Läs även: Bättre jobbsiffror och lägre arbetslöshet än väntat i USA

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS