En jobb-boom med tusentals nya jobb ligger i potten i norr med satsningen på hållbara stål- och batterifabriker, som söker spetskompetens från utlandet.

ANNONS

”Spetskompetensen när det gäller järnsvamp, som vi ska göra stålet av, finns i bland annat Mellanöstern, Indien och Nordamerika, så i vissa fall vet vi att vi måste gå globalt direkt”, säger Jenny Molvin, kommunikationschef på H2 Green Steel, till TT.

En region som länge haft utflyttning ska nu få inflyttning, hoppas företagen bakom de stora hållbarhetsprojekten i norr som lett till en jobb-boom och där jakten på spetskompetens även från utlandet tagit fart.

Det handlar om tusentals nya jobb och företagen, H2 Green Steel och Northvolt, slåss om arbetskraften.

H2 Green Steel söker både gymnasie- och högskoleutbildade och kartlägger just nu behoven.

Vill konkurrera med Spotify och Google

Unga och välutbildade efterfrågas med stort patos för miljö- och klimatfrågor, gärna kvinnor. H2 Green Steel uppges ha ett samarbete med Luleå tekniska universitet och med Chalmers högskola, framgår det i TT-artikeln.

ANNONS
ANNONS

Men behov finns alltså även av nyckelpersoner från utlandet.

”Vi behöver matematiker och kodare, och vill konkurrera med digitala företag som Spotify och Google om kompetensen. Det är den kategorin vi vänder oss till”, förklarar Jenny Molvin och tillägger att de som anställs i Sverige till den toppmoderna anläggningen behöver tränas utomlands för att klara jobbet.

Lättare locka utländsk kompetens

I likhet med LKAB:s vd Jan Moström tror hon att det blir enklare att attrahera utländska sökande.

Bakom Hybrit, som också ska göra fossilfritt stål, precis som H2 Green Steel, står LKAB, SSAB och Vattenfall.

TT berättar att det pågår kampanjer, bland annat från Arbetsförmedlingen, för att locka arbetskraft till Northvolts batterifabrik. Därefter kommer liknande driver att göras för att så långt det är möjligt fylla behoven av kompetens för stålbolagen.

Jobbmässor arrangeras, både i Sverige och utomlands, för att locka arbetskraft.

ANNONS
ANNONS

Läs mer här.

Läs även: Forskning ska hjälpa SSAB bli fossilfritt [Dagens PS]

Läs också: Stålutmanaren H2GS enorma finansieringsrunda [Dagens PS]