H2 Green Steel, H2GS tar in en miljard kronor, dubbelt så mycket som planerat, i den första finansieringsrundan. Samtidigt läggs tunga investerare till på ägarlistan, bland annat familjen Wallenberg.

”Ambitionen är att bygga ett företag som blir ett av de klassiska svenska exportbolagen, som man pratar om i flera generationer från nu”, säger vd:n Henrik Henriksson till Di.

En miljard på bordet

Nu står alltså klart att vad som skulle bli en finansieringsrunda för det Harald Mix-ledda projektet på en halv miljard kronor, nu blir det dubbla.

”Ett fantastiskt kvitto på att vi har något riktigt bra på gång”, klargör Henrik Henriksson.

Att grönt stål är på allas läppar står klart sedan ägarlistan nu fylls på av kända investerare som familjen Wallenbergs ägarbolag FAM, den italienska familjen Agnellis maktbolag Exor, fordonskoncernen Mercedes-Benz och den svenska Stenasfären.

Produktionen av det gröna stålet i Boden ska starta om tre år och väntas kosta 25 miljarder kronor i ett första skede.

Bra mix

När det gäller resterande 24 miljarder i finansiering så säger Henrik Henriksson att det ”gäller att hitta en bra mix av skuldkapital och eget kapital”.

”Det vi kanske hoppas på i projektet är att få en stark svensk backning, både på skuldsidan och på eget kapital-sidan.”

Trots att det rör sig om ett grönt projekt så har ingen av de svenska institutionella investerarna, som AP-fonderna eller pensionsjättarna investerat i H2GS.

Men det är bara en tidsfråga menar Henrik Henriksson.

ANNONS
ANNONS

”Jag tror att tiden snart är mogen för det. Se bara på AMF och Alecta – med den hållbarhetsprofil de har så tror jag att det kommer att hända snart.”

Läs mer: Han ska göra stålindustrin grönare