Dagens PS

IT-branschen –"för grabbig"

it-branschen tech kvinnor
Tomt. Och det lär inte fyllas med kvinnor, i varje fall inte inom IT och tech. Fortfarande allt för grabbiga miljöer, anser unga kvinnor. (Foto: Jonas Ekströmer/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 11 mars 2024Publicerad: 12 mars 2024

De flesta tjejer och unga kvinnor instämmer i att IT och tech är framtiden. Men det finns en stor faktor som håller dem därifrån.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Unga kvinnor och tech är fokus för en årlig undersökning som Insight Intelligence genomfört tillsammans med Tietoevry, Handelsbanken, Qrios och Bredband 2.

Undersökningen baseras på intervjuer med över 8 000 kvinnor i Sverige i åldersspannet 16-30 år.

Nio av tio unga kvinnor håller med om att IT och tech är framtidsbranscher och många kan tänka sig att jobba inom sektorn. På tio år har andelen unga kvinnor som faktiskt gör det, dock knappast förändrats alls.

Från fyra till sex

2015 uppgav fyra procent av kvinnorna i undersökningen att de arbetade med IT och tech.

I år är andelen sex procent – och grabbigheten i branschen är ett stort hinder för att de ska bli fler, hävdar de.

Detta är särskilt anmärkningsvärt när – sedan flera år – cirka 40 procent av de svarande kan tänka sig att jobba med det här.

Dessutom har de senaste årens utveckling inom AI ökat intresset. 19 procent anger att de blivit mer intresserade som en följd av det, påpekar Computer Sweden.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Könsfördelning avskräcker

I år har man tagit undersökningen ett steg till och försökt få svar på varför så få kvinnor väljer den här typen av jobb.

34 procent hänvisar till att det finns för få kvinnliga förebilder – och 63 procent säger att de skulle vara mer benägna att jobba med IT om könsfördelningen vore jämnare.

”Manligt kodat”

Många ser de egenskaper som efterfrågas som manligt kodade.

Kvinnorna ser även bristen på kvinnor inom IT och tech som ett problem. 44 procent tror att bristen på kvinnor inom branschen påverkar samhällets utveckling negativt.

”När allt fler rekommendationer och beslut i vår vardag automatiseras, blir den data som besluten baseras på allt viktigare. Om den tas fram utan att representera halva befolkningen riskerar det att få allt större konsekvenser för jämställdheten i samhället”, konstaterar Lukas O Berg, vd för Insight Intelligence.

Läs även:

ANNONS

Techbranschen genomgår sin värsta tid någonsin Dagens PS

Avskedad från techjobbet? Så får du ett nytt – Dagens PS


Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS