Alphabet, Googles moderbolag, meddelar att man sparkar en senior medarbetare för att ha kritiserat sina kollegors akademiska arbete. Han anses ha trakasserat kollegorna.

ANNONS

Åsikterna går isär om konflikten – man är oense om huruvida det rör sig om trakasserier eller om att på ett oberoende sätt diskutera forskning, enligt Reuters.

Diskussionen handlar om olika sätt att automatisera chipdesign. Men eftersom den har skadat Googles akademiska trovärdighet kan den också påverka om bolaget får pengar till pågående forskningsprojekt om AI och chipdesign.

Det började med att Google-anställda forskarna Azalia Mirhoseini och Anna Goldie publicerade förra året en studie i tidskriften Nature som visar att en AI kan designa ett chip bättre och snabbare än en vanlig människa kan.

Artikeln drog till sig kritik eftersom referenspunkten ”vanlig människa” är subjektivt formulerad. Den hänvisade till en ospecifik vanlig människa och inte till någon studie eller annan mätning där det framgår hur stor människors kapacitet är.

Google sparkar anställda efter kritik

Efter att studien hade publicerats i Nature kom en annan studie, postad anonymt på webben, kallad ”Stronger Baselines for Evaluating Deep Reinforcement Learning in Chip Placement”.

Den fann att ett vanligt mjukvaruprogram slår artificiell intelligens i en viss sorts test. Studien kom från Google-anställda, även om företaget inte ställde sig bakom arbetet. Två anställda på Google gick också ut och konfirmerade att studien var autentisk.

En av de personer som hade medverkat till att ta fram studien Satrajit Chatterjee, fick senare sparken av Google och driver en rättsprocess i fallet. Chatterjee menar att studien togs fram för att föra en vetenskaplig dialog i öppen anda. Anna Goldie säger att det är ett led i trakasserier mot henne själv och Azalia Mirhoseini.

Tveksamt med ospecifika referenspunkter

Reuters har talat med utomstående forskare som menar att det är tveksamt att publicera studier med ospecifika referenspunkter.

ANNONS
ANNONS

Enligt Google handlar det emellertid om att författarna inte har haft möjlighet att publicera uppgifter om test eller annan mjukvara av upphovsrättsliga anledningar.

Google menar att den ursprungliga studien är framtagen med och godkänd genom vetenskapliga metoder. Det är emellertid sannolikt att Googles vetenskapliga rykte kommer att försämras och att det blir svårare för företaget att få pengar från staten för forskningsprojekt, menar bedömare som Reuters har talat med.

Läs också:

Alphabet påverkas negativt av den ekonomiska oron [Dagens PS]