Enligt Uppdrag Gransknings avslöjande har det förekommit omfattande korruption i Scanias indiska verksamhet. Som följd har fordonsjätten lämnat den indiska bussmarknaden som kostat hundratals miljoner kronor att bygga upp.

ANNONS

SVT:s ”Uppdrag granskning” avslöjade muthärvan på tisdagskvällen.

Med hjälp av agenter ska Scania ha mutat sig till indiska busskontrakt, där politiker har fått betalt för att hjälpa fordonsjätten.

”Inte en buss såldes utan mutor”, säger en agent i programmet.

Mutade till sig kontrakt 

Scania betalade enligt en intern utredning för busskontrakt i sju indiska delstater, och ska även ha förfalskat chassinummer för lastbilar.

Affärerna gjordes mellan 2013 och 2016. Avgående vd:n Henrik Henriksson säger i en intervju i programmet att de inblandade personerna inte jobbar kvar på Scania längre.

ANNONS
ANNONS

Slutade sälja i Indien

Som en konsekvens har Scania även helt slutat sälja bussar i Indien, vilket resulterade i att Scania ”fått stänga hela bussfabriken som vi då investerat ett par hundra miljoner i 2014 och anställde 1 500 personer” genom berättar Henrik Henriksson.

Scania har inte gått vidare och anmält de misstänkta brotten.

”Vi har tillräckligt mycket bevis för att anse att någon har gjort fel som är anställd på Scania internt i vårt eget bolag, men det är inte samma sak som att vi haft tillräckligt med bevis för att kunna gå till domstol eller att gå till polis och polisanmäla det”, säger Henrik Henriksson.

Läs mer: Scanias vd lämnar – han tar över

 

 

ANNONS
ANNONS