Dagens PS

Initiativ ska förbättra svensk arbetsmarknad för utrikesfödda

Sofia Appelgren, grundare av organisationen Mitt Liv, som tillsammans med åtta svenska näringslivstoppar ska minska segregationen på svensk arbetsmarknad
Sofia Appelgren, grundare av organisationen Mitt Liv, som tillsammans med åtta svenska näringslivstoppar ska minska segregationen på svensk arbetsmarknad. (Foto: Mitt Liv)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 17 mars 2022Publicerad: 17 mars 2022

När det gäller mångfald och inkludering har Sverige en bottenplacering i EU, nu vill åtta näringslivstoppar ändra på det.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Åtta näringslivstoppar vill minska skillnaden i sysselsättning mellan utrikes och inrikes födda. Organisationen Mitt Liv jobbar för inkludering och mångfald på arbetsmarknaden och står bakom initiativet, det framgår av ett pressmeddelande.

Statistik från Eurostat visar att bland inrikes födda svenskar har 85 procent jobb, men bland utrikes födda är motsvarande siffra bara 67 procent. Detta trots att många svenska företag behöver arbetskraft.

Handlingsprogram för vd:ar

Sofia Appelgren, grundare av organisationen Mitt Liv, menar att det här är problematiskt, det sprider ett dåligt rykte om Sveriges arbetsmarknad och vi missar kompetens när folk har fel jobb.

Det här vill hon ändra på med ett handlingsprogram där vd:ar från Deloitte, Duni Group, Dustin, Nobina, Hemköp, HSB, Next Step Group och för Prime Weber Shandwick ingår.

“Det här är handlingskraftiga vd:ar för stora företag i olika branscher. När de åstadkommer förändring i sina bolag kan de göra skillnad för väldigt många. Alla tjänar på att vi har en inkluderande arbetsmarknad där människor kan bidra till samhällsekonomin. Sverige borde ligga i toppen av statistiken för inkludering och inte i botten, säger Sofia Appelgren i pressmeddelandet.

Strategi för mångfald

Första steget i handlingsprogrammet är att en strategi för mångfald och inkludering ska finnas på plats i år, bolags-vd:arna ska även mäta inkluderingen i sina bolag, säkerställa inkluderande rekryteringsprocesser, utbilda chefer och införa traineeprogram för utrikesfödda med gymnasieutbildning.

ANNONS
Deloitte Sveriges vd Jan Berntsson

Deloitte Sveriges vd Jan Berntsson. (Foto: Mitt Liv)

 

“Integrationen är en av Sveriges största utmaningar. Jag anser att vi på Deloitte som företag, stor arbetsgivare och representant för näringslivet ska göra mer än tidigare. Jag ser det som en väg till ett mer framgångsrikt företag. Vi gör oss mer attraktiva för människor med olika bakgrunder som kan känna sig hemma i vår företagskultur”, säger Deloitte Sveriges vd Jan Berntsson i pressmeddelandet.

Sofia Appelgren menar att mångfald även gynnar bolagen ekonomiskt.

“Att välkomna fler olika grupper är dels en moralisk fråga, då vi lever i ett demokratiskt land där vi har bestämt att alla ska behandlas likvärdigt och ha jämbördig chans till arbete. Men det är när vi talar om affärsnyttan som följer med att aktivt arbeta med mångfald och inkludering som vi kan nå de stora resultaten”, säger hon i pressmeddelandet.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Mångfald i styrelsen ökar omsättning

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
Hej egenföretagare! Ekonomisk trygghet även för dig.

Vet du om att du som egenföretagare får värdefull rabatt på försäkringar och avtal som medlem i Unionen? Kontakta oss så berättar vi mer.

Läs mer
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS