Dagens PS

Industriboomen i norr lockar inte arbetslösa

industriboom
Arbetslösa är påtagligt ovilliga att flytta till industriboomen i norr, men det ska sägas att bostadsbristen samtidigt är i stor i Norrlandslänen. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 17 aug. 2023Publicerad: 17 aug. 2023

Det råder som bekant industriboom i norra Sverige, men att få arbetslösa att flytta till den skållheta jobbmarknaden går märkbart trögt, skriver SvD.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Förutom arbetskraftsbrist till industrin, som expanderar stort, är det uppenbar brist på bostäder i norra delarna av Sverige.

Lägg där till ett utbrett ointresse för att flytta till Norrrland och problemen ställs på sin spets.

“Nyindustrialiseringen har lett till en återfödelse av orten, men tillväxtkraften som finns häruppe i norr hämmas av att man har svårt att hitta personal. Kiruna fick stänga en skola för att den inte har tillräckligt många lärare”, säger Sven-Olov Daunfeldt, chefsekonom på Svenskt Näringsliv, till Svenska Dagbladet som berättar att Daunfeldt själv växte upp i Kiruna.

Nu har han besökt orten på nytt med en delegation från arbetsgivar- och branschorganisationen och slås av arbetskraftsbristen på en rad områden längs hela Norrlandskusten.

Tusentals lediga jobb i Norrlandslänen

Enligt SvD, som hänvisar till Arbetsförmedlingen, har Norrbotten, Västerbotten och Västernorrlands län just nu snudd på 9 500 lediga jobb.

Samtidigt uppges Arbetsförmedlingeen ha 16 400 registrerade arbetslösa i de tre länen.

Regeringens samordnare för hållbart samhällsbyggande i Norrbottens och Västerbottens län, Peter Larsson, är emellertid hoppfull om framtiden och räknar med att Norrbottens och Västerbottens län om 15 år fått 100 000 nya invånare och att många av dessa då arbetar inom den tunga industrin, men även inom bland annat service, skola och omsorg.

ANNONS

Daunfeldt oroad: Kan hota satsningen på fossilfritt stål

Arbetslösheten är mångt mycket högre i Sverige än den positiva prognos som målas upp ovan, och reglerna säger att den som inte får jobb på hemorten kan tvingas flytta för att få arbete.

Men bilden är också att många av företagen i norr behöver rekrytera arbetskraft från utlandet.

Dock är bostadsbristen alltså stor i Norrland, vilket orsakar problem vid sidan av inställningen i dag, som SvD framhåller, tycks vara densamma bland sörlänningar som på 1960-talet i Norrland: “Vi flytt’ int’”.

“Risken är att den kraft som finns i norr inte tas tillvara, att klimatsatsningarna, som fossilfritt stål, hotas”, säger en bekymrad Sven-Olov Daunfeldt till tidningen.

Läs även: SFI-satsning ska ge fler utrikes födda jobb Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS