Ilskan växer internt mot klädjätten H&M efter att de anställda fått slopad provision. Samtidigt kan aktieägarna få utdelning till hösten.

ANNONS

”Alla former av bonus- och provisionsutbetalningar har tillfälligt stoppats som en följd av covid-19. I Sverige gäller detta tills vidare”, skriver H&M:s pressavdelning i ett mejl till Aftonbladet.

Det innebär, rent konkret, att de anställda som möter kunderna i butik får sin provision slopad. H&M har mottagit miljardstöd av staten under coronapandemin, men de anställda har inte fått någon del av detta. Tidigare kunde provisionen lägga till 1 500 kronor till lönen om det gick bra för butiken. I stället har de anställda fått ett presentkort på 100 kronor.

H&M har dragit på sig stora förluster under coronapandemin. Klädjätten backade 1,4 miljarder kronor från december-februari. Däremot kan aktieägarna få utdelning ändå.

”Bolagets finansiella ställning är fortsatt stark och styrelsens bedömning i dagsläget är att det finns goda utsikter för en kontantutdelning under hösten 2021”, heter det i bokslutskommunikén för det fjärde kvartalet 2020.

”Ledningen säger att det är tufft just nu och att vi måste spara. Men det finns pengar i bolaget. Och utan oss hade de inte tjänat något alls”, säger en person som jobbar i en butik i Stockholmsområdet till Aftonbladet.

ANNONS
ANNONS

”Det är vi som gör jobbet och vi som utsätter oss för alla risker. Jag förstår inte hur man kan överväga att ge aktieägarna utdelning när vi inte får någonting.”

Läs mer: Japans klädkung utmanar H&M