Ikea spionerade på anställda. Skandalen kan nu sluta med långa fängelsestraff och tiotals miljoner i böter. Och möbeljättens rykte är skadat.

ANNONS

På så vis har det omfattande spioneri som avslöjats på Ikea i Frankrike lett till att den svenska möbelgiganten straffas dubbelt.

Spionerianklagelserna går många år tillbaka i tiden. Redan 2009 avslöjades det att Ikea i Frankrike ägnade sig åt att kartlägga sin personal minutiöst.

Den olagliga verksamheten där Ikea spionerade på sina anställda uppges ha pågått fram till 2012.

En av toppcheferna på Ikea som fick sparken i kölvattnet av härvan ska regelbundet ha skickat listor med anställdas namn till privatdetektiver för att undersöka deras vandel, bland annat deras politiska åsikter och fackliga verksamhet, berättar TT i en artikel på SvD.se.

Kan dömas till tio års fängelse

Domen faller nu mot de inblandade och de åtalade är två tidigare vd:ar, ytterligare nio ledningspersoner och fyra poliser som varit Ikeatopparna behjälpliga i spionskandalen som omfattat 400 Ikeaanställda i Frankrike.

Fyra höga Ikeachefer har fått sparken och nu riskerar Ikea tiotals miljoner kronor i böter.

Flera av de åtalade hotas att dömas till upp till tio års fängelse vid en fällande dom.

ANNONS
ANNONS

Ikea Frankrikes advokat Emmanuel Daoud har tidigare sagt, enligt TT, att Ikea redan straffats hårt när det gäller företagets rykte i spåren av skandalen.

Läs även: Ikeatoppar inför rätta – ska ha spionerat på kollegor [DagensPS.se] »