Ikea ska satsa 3 miljarder euro på att anpassa sina butiker till den växande e-handeln. Ingka Group, som kontrollerar de flesta Ikea-butikerna, spenderar alltså drygt 31,6 miljoner kronor på att bygga om för att få lagerplats till e-handelsvaror.

ANNONS

Ikea vill ändra både nya och befintliga butiker så att de också kan fungera som distributionscentraler för e-handeln, rapporterar Reuters. Det gäller hela världen, men ungefär en tredjedel av summan ska gå till London, som blir försökskanin för ett nytt butiksformat.

Ikea ökar internethandel

”Det mesta går till befintliga butiker, eftersom vi pratar om att bygga om och designa om kvadratmeternas ändamål”, säger Tolga Oncu, Ingkas detaljhandelschef enligt Reuters.

De senaste åren har Ingka fått anpassa sig till den ökande internethandeln. Det handlar om att utveckla mindre butiker, göra om hemsidan och introducera en ny app. Man har också utvecklat digitala tjänster som planeringsverktyg på distans.

Billigare och miljövänligare

”Vi känner att vi har en del att komma i kapp med när det gäller verksamhetens backend och vi har insett att genom att inkludera butiker i vår sista mil- och slutliga designnätverk skapar vi en win-win-situation”, säger Tolga Oncu till Reuters.

Tanken är att det blir både billigare, snabbare och mer miljövänligt att frakta e-handelsprodukter från varuhus i närheten av beställaren än att ha några få logistikcenter, säger Oncu till Reuters.

”I stället för att bygga centrallager för onlineköpare, varför skickar vi inte från våra Ikeabutiker?”

Nya butiker i flera länder

Mycket av investeringen kommer att gå till att automatisera befintliga varuhus enligt Oncu.

ANNONS
ANNONS

Ingka har under de senaste tre räkenskapsåren investerat i storleksordningen 2,1 miljarder euro (knappt 22,2 miljarder kronor) i nya och befintliga butiker i 32 länder. Nu spenderar man alltså ännu mer på nya varuhus i Rumänien, Kina och Indien och nya stadsbutiker med planeringsstudior i bland annat Kanada, Danmark, Italien, Indien och USA.

Läs även: Ryska Ikea-anställda får lön utan att arbeta [Dagens PS]

Läs även: Ikea och H&M samarbetar med ”idéfabrik” i London [Dagens PS]