Dagens PS

Ica-härvan: Fängelse och näringsförbud

Ica
Tre Ica-handlare döms till fängelse när 16 av totalt 18 åtalade nu fälls av Stockholms tingsrätt i Ica-härvan, som kallats Sveriges största insidermål.(Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 06 dec. 2023Publicerad: 06 dec. 2023

Tre Ica-handlare döms till fängelse när 16 av totalt 18 åtalade nu fälls av Stockholms tingsrätt i Ica-härvan, som kallats Sveriges största insidermål.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Domarna föll klockan 11 i dag, onsdag, i Stockholms tingsrätt och för tre av de inblandade blir påföljderna fängelse – som längst tre år och två månader.

Den hårdaste fängelsestraffet fick en Ica-handlare i sydöstra Sverige som enligt åtalet ska ha tjänat tio miljoner på aktiehandeln baserad på insiderinformation.

Åklagaren yrkade på att han skulle dömas till fyra års fängelse men nu blev påföljden alltså tre år och två månaders fängelse.

Fängelse plus näringsförbud

Två av de nu fängelsedömda Ica-handlarna får även näringsförbud, däribland Ica-handlaren från sydöstra Sverige som även meddelats ett näringsförbud i fem år.

En annan Ica-handlare döms till fängelse i ett år och åtta månader. Han får näringsförbud i tre år.

En tredje handlare får fängelse i ett år och två månader, men slipper näringsförbud.

Övriga som fälls av Stockholms tingsrätt i insiderhärvan döms till villkorliga domar, antingen med samhällstjänst eller böter, medan två personer frias från anklagelserna.

ANNONS

Tio Ica-handlare och åtta närstående stod åtalade.

Nio av de inblandade fälls för grova insiderbrott och övriga för insiderbrott av normalgraden.

ANNONS

Senaste nytt

Rådmannen: Räckte för en fällande dom

“Den mycket omfattande handeln, timingen, personkopplingarna och säkrad kommunikation mellan de tilltalade har alltså räckt för en fällande dom”, säger rådmannen Ylva Aversten vid Stockholms tingsrätt i en kommentar.

En person döms också för obehörigt röjande av insiderinformation och grovt insiderbrott, den så kallade huvudmannen i målet och som Ica-handlarnas förbundsstyrelse före Icas avnotering från börsen hösten 2021.

Ex-Ica-toppens advokat: Vi tänker överklaga

Han slipper dock fängelsestraff men kommer ändå överklaga domen – villkorlig dom och 240 timmar samhällstjänst – till hovrätten, förklarar mannens försvarsadvokat Conny Cedermark för TT.

De dömda i målet ska nu betala tillbaka cirka 16 miljoner kronor, dessutom tvingas de flesta av de dömda i insiderhärvan stå för sina försvarskostnader själva.

ANNONS

Åklagaren yrkade på att de inblandade skulle betala tillbaka 20,5 miljoner kronor.

Aktiespararna välkomnar domen i Ica-härvan

Ica-handlarnas Förbund la ett offentligt bud på Ica Gruppen och enligt tingsrätten kände de nu dömda till budet i förväg, vilket föranledde den olagliga och mycket vinstgivande aktiehandeln.

Sverre Linton, chefsjurist på Aktiespararna, anser att domen kan ses som en framgång för Ekobrottsmyndigheten (EBM).

“Det är en välkommen framgång för Ekobrottsmyndigheten. De har haft ganska svårt i den här typen av fall för att insiderbrott är komplexa och svårbevisade”, säger Sverre Linton till TT.

Läs mer: Åtalad Ica-handlare chockar bankman Dagens PS

Läs vidare: Tio Ica-handlare inblandade i insiderhärva Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS